El juez deja en prisión a Junqueras, Forn y los Jordis

| Madrid |

Valorar:
preload
Oriol Junqueras

El juez del Tribunal Supremo deja en prisión a Oriol Junqueras, al exvicepresidente de la Generalitat.

04-12-2017

El juez del Tribunal Supremo Pablo Llarena ha decidido dejar en prisión al exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, al exconseller de Interior Joaquim Forn y a los líderes de ANC y Òmnium Cultural, Jordi Sánchez y Jordi Cuixart, y fijar fianzas de 100.000 euros para los otros seis exconsellers.

Los dos citados y los líderes independentistas Sánchez y Cuixart no podrán, de este modo, participar en las elecciones catalanas cuya campaña arranca la medianoche de este lunes, en la que todos son candidatos salvo Cuixart.

En cuanto a quienes saldrán en libertad bajo fianza, deberán comparecer semanalmente en el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña o en el juzgado que elijan; les prohíbe salir del país y les retira el pasaporte, bajo advertencia de que si incumplen estas medidas deberán ingresar en prisión.

Se trata de los exconsellers Raúl Romeva; Carles Mundó; Dolores Bassa; Meritxell Borrás; Jordi Rull; y Josep Turull.

La idea central a partir de la cual el magistrado establece la distinción entre unos y otros es que no hay peligro de fuga en ninguno de ellos, pero identifica riesgo de reiteración delictiva en todos. Sin embargo, el daño que pueden hacer cada uno de los implicados si perseveran en el delito no es el mismo.

Todos «los investigados ofrecen el riesgo de reincidir en la perpetración de los hechos con igual probabilidad» pero «no puede decirse lo mismo respecto a la lesividad que puede acompañar a la reiteración de sus aportaciones», dice en este sentido Llarena.

Por eso, el magistrado ordena que permanezcan en prisión Junqueras, Forn y los llamados «jordis». No por que haya peligro de fuga, que no contempla ante el importante arraigo de todos ellos, sino porque considera que existe riesgo de reiteración delictiva, un riesgo que, en estos cuatro casos, podría tener consecuencias «graves, inmediatas e irreparables».

«Ese es el punto que singulariza una diferente cautela para cada uno de los investigados, con fijación de fianza para unos y prisión incondicional para otros, por más que todos ellos expresen su voluntad de conducirse de futuro por el cauce legal», destaca.

«El riesgo de reiteración de sus conductas -añade el magistrado- impone a este instructor un mayor grado de rigor y cautela, a la hora de conjugar el derecho a la libertad de los investigados y el derecho de la comunidad de poder desarrollar su actividad cotidiana en un contexto despojado de cualquier riesgo» incluso para «la propia integridad física».

Este peligro, según el juez, no desaparece con la formal afirmación de que abandonan su estrategia de actuación y con la determinación judicial de evaluar su situación personal si mienten.

«Exige constatar que la posibilidad de nuevos ataques haya efectivamente desaparecido, o que paulatinamente se vaya confirmando que el cambio de voluntad es verdadero y real», concreta.

Sobre la posibilidad de fuga, considera que la situación de Junqueras, Forn y «los Jordis» es la misma que apreció para la expresidenta del Parlament Carme Forcadell, y los miembros de la Mesa, a quienes dejó salir en libertad bajo fianza: cuentan con un importante arraigo personal, laboral y social y han atendido a los llamamientos judiciales que se les han dirigido.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

Ffff
Hace un año

Hola. Menork. Ara cerca la definició de sedició... Veuras q s'ajusta més al 23f o el alzamiento nacional... Ja que l'ús de la força o poder. De dia 1 d'octubre nomes el vaig veure per part de ka GC o CNP. Salut

Valoración:-2menosmas

menork
Hace un año

Definicio de violència: ús de la força o de poder usat per dominar, coaccionar, malmetre, destruir o matar, implicant sofriment o fins i tot destrucció d'elements naturals, béns humans, etc. En general pot ser descrit com a "violent" qualsevol comportament, ideologia, actitud o conducta agressiva, no amistosa, no pacifista, bel·ligerant, enemiga, que provoca dolor o sofriment, físic o psicològic. I ara pots tornar afirmar categoricament el que has dit? Si dius que si tens un problema... com a minim interpetrable.

Valoración:0menosmas

Ffff
Hace un año

Hola. Finalment, la meva postura és que base d palos no es fan les coses. Els britànics, van deixar fer referendum... I despres intentar seduïr als escocesos. Aquí tumbam estatuts,fins i tot cercant firmes per dur al senat... En fi, un "a por ellos" . Ara, m'omplireu d negatius, per dir quatre veritats. Salut. VISCA LA LLIBERTAT

Valoración:1menosmas

Ffff
Hace un año

Hola. Menork, un parell d'apunts més: Espanya ens roba:la fiscalitat catalana és de les més desiguals, les seves autopistes minades de peatges,corredor del mediterrani inacabat, quan som el segon país del món amb trens de alta velocitat, sistema de finançació del seu port... Etc etc... Les empreses no marxaran... Fins i tot el rei i gent del govern va a telefonar a la Seat, estora vermella amb decrets llei eel govern pq marxin, et sembla normal? Europa, només es mouen per diners(ja es van formar així) mai s'han caracteritzat per temes socials i humans, guerra dels balcans... O ara que al Mediterrani tenim un cementiri (vergonyós) o sistema de repartiment deks refugiats.

Valoración:0menosmas

Ffff
Hace un año

Hola .Menork, repetesc sense violencia no es poden acusar de sedició , per el meu punt de vista són presos polítics. Em dius anti no se què e indepe, per dir que els catalans valorin el seu futur? Et comentare que el bloc independentista va obtenir el 54% dels vots del Parlament, per un 34% del bloc dek 155. I al parlament ara mana el partit que va obtenir el 8% dels vots. Molt democràtic.

Valoración:1menosmas

menork
Hace un año

Molta paraula barata i mal emprada... que es el que ha portat aquest a preso i a la resta a la situació que esteim. De les teves paraules que tu que veus faxes i Francoland, no ets mes que... (acaba-ho tu mateix). Paraules molt polides, pero sense sentit i buit, com sa teva imaginaria Republica. Cuide't no empitjoris.

Valoración:1menosmas

A10siau! 《☆》
Hace un año

Menork veiem en els defectes dels altres els nostros propis. Que et milloris !! Salut i República

Valoración:-2menosmas

menork
Hace un año

A10siau (que encara ets aqui, a Espanya) lo teu es de malalt. Cromapons, tu vius aferrat al passat i sense haver superat algunes coses i veus fantasmes per tot. A tu Ffff, amb algunes no te falta raó pero te perd aquest fondo indepe o anti, no s'enten be. Te perds amb frases incorrectes (son politics presos, res mes) i amb s'intent de defensar, exculpar o justificar als culpables d'aquesta situació tan greu. No n'hi ha cap ni un tancst o jutjat per les seves idees, si no d'uns fets que ni tan sols el 50 % de catalans aproven. I molts d'els que els han seguit, els han enganat (Espanya ens roba, no sortirem d'Europa, tindrem reconeixament internacional o les empreses no marxaran) i els hi han venut una utopia (al menys de la manera que han intentat fer-ho.

Valoración:-1menosmas

A10siau! 《☆》
Hace un año

En Turquía habría pasado lo mismo. Francoland no puede quedarse atrás. En tweeter corre un fotógrama muy ilustrativo: Foto 1 franco hitler juntos se saludan. Foto2 franco y Fraga juntos. Foto3 Fraga y Aznar juntos. Foto 4 Aznar y m.rajoy juntos. Salut i República

Valoración:0menosmas

Transició
Hace un año

Es demostra totalment que la transició va ser una aferrada i segueixent manant els franquistes de sempre. Ni democràcia ni cuentos

Valoración:-8menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2