'El Temps' de IB3 se estrena con un batiburrillo entre el artículo literario y el salat

El presentador de este espacio, Pep Vicens, acostumbrado a locutar con el artículo literario tal como establece el Libro de Estilo de IB3 ha ido alternando los dos tipos de registros.

|

Valorar:

El Temps de IB3 se ha estrenado con el nuevo modelo lingüístico haciendo un batiburrillo entre el artículo literario y el salat. El presentador de este espacio, Pep Vicens, acostumbrado a locutar con el artículo literario, tal como establece el Libro de Estilo de IB3, ha ido alternando los dos tipos de registros por la dificultad que supone no emplear al telepromter en espacio de El Temps.

A lo largo de los más de 6 minutos de la información meteorológico se ha podido escuchar tanto «les Illes» como «per damunt de ses Illes». El artículo literario se ha mantenido presente a «les temperatures», «en la illa de Mallorca», «las Pitiüses» y «la situació marítima prevista per demà».

Por lo que se refiere al artículo salat, impuesto a los informadores por parte de la dirección de IB3, se ha podido escuchar en frases como «en es correu electrònic», «sa Península», «cap a s'interior» o «cap es llevant».

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

escollonsplens
Hace más de 6 año

A Menorca l´article literari ha conviscut i conviu amb total normalitat amb el salat des de fa una pila d´anys... si no vegem uns exemples: deim el cel, la mar, la mare de Déu, perdre l´oremus, fer la guitza, anar dalt la sala, el camp, enviam algú a la merda, la parròquia, l´altar, la comunió, el Toro, el Papa, el Rei i moltes altres expressions que no hi cabríen, de tantes que n´hi ha. Totes elles conviuen amb total normalitat amb expressions en plà. Potser el problema sigui no acceptar que rallam en català, agradi o no...

Valoración:24menosmas

escollonsplens
Hace más de 6 año

I amb els alaiorencs, qué en feim? Si posen un presentador d´Aló tot serà dir idò, idò, que ha estat gust?...!

Valoración:13menosmas

patranya
Hace más de 6 año

S'estàndard precisament fa que qualsevol dialecte de sa falsa comunitat balear es senti còmode escoltant la "seva" televisió. Pretenent la balearització caurem en la Mallorcanització, que és el que passa en tots els aspectes en aquesta falsa comunitat autònoma. A Menorca no ens sentim balears, ens sentim menorquins i prou.

Valoración:29menosmas

404 not found
Hace más de 6 año

¿ Perqué "ès" s'escriu amb accent obert i "rallés" amb accent tancat ?. O potser depèn de s'inspiració personal ?

Valoración:11menosmas

Menorquí
Hace más de 6 año

Per favor Sr. Lucas Pons. Me podría dir com s'escriu es nom Lucas en "balear"?. I a na quina academia o llibre es pot estudiar aquesta "nova llengua" ? ? ?.

Valoración:22menosmas

a lucas pons
Hace más de 6 año

Els que volen que el menorquí sigui un folklorisme són els espanyolistes com tu. A Menorca rallam una variant del català, i no per açò som catalans, jo som menorquí. I igual que no som català tampoc me consider balear. Així que el concepte aquest de fer-mos sentir balears és una autèntica ficció. Necessitam un standard i ja el tenim, si al final començam a introduir totes les variants de balears ningú s'entera de res. I per cert, a Pollença empren article literari. Què fem amb els presentadors d'allà? Els fem fora?

Valoración:36menosmas

Lucas Pons
Hace más de 6 año

Si es presentador fos illenc i rallés amb naturalitat, amb sa seua llengo materna aquestes coses no passarien. Sa nostra llengo no ès ridícula ni folklòrica, com volen fer-mos creure es quatre catalanistes que només la volen reduir a sa mínima expressió. Una televisió balear en balear, aturem sa balearofòbia!

Valoración:-50menosmas

Crític
Hace más de 6 año

Entre això i que és mal d'entendre, no sé que passarà....

Imaginau un telediari estatal que agafin un murcià o un albaceteny de poble i l'amollin a parlar en les seves varietats dialectals?. Idò això és el que volen... Reduir la nostra llengua a demostracions rídicules folclòriques.... Són ja molts els programes en què surten personatges renegant, dient males paraules constantment, menjant i bevent com si els ciutadans de les Balears fóssim la baula perduda de l'evolució....

semblen les pel·lícules de l'època franquista en què els personatges de poble eren esperpèntics....

En fi, esper que aquest Quadrienni Innominiós acabi l'any que ve i retornen a un assenyada i raonable convivència democràtica presidida pel seny i el sentit comú, que han desaparegut totalment en aquesta legislatura, de la mà de la mala fe, la mala gestió i les ratzies a qui no pensen com ells.... Per mi, ja ho he dit moltes vegades, poden tancar IB3 i ens estalviaren tants de doblers com el que costa un hospital mitjà cada any o, diversos centres escolars d'èlit, o professors nadius a les aules... per només esmentar alguns exemples.

Valoración:46menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1