La bellesa desafiant del lowbrow

La proposta de Vidrart arriba des de la galeria Fine Grime d’Anglaterra amb l’obra de vuit artistes que commouen l’espectador al que sotmeten al shock amb la seva figuració narrativa crítica

|

Valorar:

Les ocasions en les que l'art internacional recala a l'Illa són motiu extraordinari de celebració, pel prestigi de l'obra dels grans i per la novetat de perspectives diferents. La galeria Vidrart de Ciutadella inaugura divendres "Gràfica Dark Art", una proposta agosarada que ens endinsa de ple en el moviment lowbrow a través de la reproducció de l'obra de vuit artistes d'àmbit internacional entre els que hi figura el menorquí Carles Gomila. Sylvia Ji, Natalie Shau, Zoe Lacchei, Russ Mills, Jesse Leroy-Smith, Kevin Earl Taylor, Jennifer Davis i el propi Carles Gomila són habituals de la galeria Fine Grime, localitzada a Bath, que està especialitzada en edicions limitades d'obra gràfica de gran qualitat. Vidrart acull l'obra estrangera i hi aporta un grau més amb una emmarcació especialment elaborada perquè cada imatge obtingui una entitat pròpia.

Tot i que encara avui existeix un cert rebuig al lowbrow, sobretot per part d'una corrent de la crítica, aquest moviment es va difondre a través de galeries alternatives de Nova York i Los Angeles cap a finals dels anys 70 quan Robert Williams fundà la revista Juxtapoz. El mateix artista encunyà el terme "The lowbrow art of Robert Williams" com a contraposició al "highbrow", és a dir a l'art culte al que s'enfronten mentre s'auto etiqueten el mal gust com a concepte crític que formalment mostren des de la bellesa clàssica. El lowbrow, també conegut per surrealisme pop, neix en el marc de la cultura undergrown comix i beu d'influències diverses com el pulp art, la ciència ficció, el cine de terror, la pornografia i l'animació japonesa, a la vegada que es va mesclant amb les tendències d'on s'expandeix territorialment. Es dirigeix a les persones corrents, no cerca en cap moment l'elogi de la crítica artística que no té i destaca l'habilitat tècnica dels artistes que prenen el camí de la figuració que es cultiva des de la narrativa amb grans dosis de simbologia, humor i ironia.

"Gràfica Dark Art" és una mostra actual de les variants del lowbrow. La bellesa de les obres exposades engana a primer cop d'ull a l'espectador que tot just després rep el shock al descobrir la imatge pertorbadora que ha perseguit real ment l'artista. A l'exposició Sylvia Ji explora la realitat de la condició femenina en uns rostres cadavèrics que amaguen una bellesa efímera; Natalie Shau juga amb el poder de la imatge religiosa i la il·lustració infantil en uns retrats que estranyen en el detall i deixen entreveure un interior obscur; Zoe Lacchei, una de les artistes italianes més populars dins el món de l'art figuratiu, treballa unes criatures místiques que provoquen des de la bellesa sinistre del concepte amb el que han estat concebudes; per Jennifer Davis l'art és una obsessió amb la que s'expressa el que no pot pensar amb paraules sinó tan sols en somnis; Russ Mills distorsiona la figuració precisa habitual del lowbrow per atracar-se a la idiosincràsia de la humanitat, tant física com emocional; Jesse Leroy-Smith amb els seus dibuixos documenta la seva vida familiar; Kevin Earl Taylor treballa des de la improvisació i l'experimentació d'on sorgeixen animals que es relacionen amb distintes facetes del ser humà i Carles Gomila que adscriu el seu art figuratiu, de tècnica excel·lent, al concepte lowbrow en uns personatges que vénen del passat per donar compte de la seva sinistralitat actual.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

De momento no hay comentarios.