TW
0

Si a principi de curs vam assistir a una sessió de "Pintura en directe" de tinta xinesa amb Sissi Armengol a l'escola des Born de Ciutadella, aquest segon trimestre no volíem deixar córrer l'oportunitat que ens oferí de nou la Galeria Xibau de Ferreries, de presenciar un altre taller. Aquesta vegada, a l'escola Mare de Déu del Carme de Maó, amb el pintor Rafael de la Rica i la tècnica de la pintura acrílica. I és que a través del programa didacticocultural del Govern balear que duu per nom "Viu la cultura", i en col·laboració amb la galeria Xibau, s'ofereix a tots els centres educatius de l'Illa un ventall de tallers que van des del gravat a l'acrílic, passant per la tinta xinesa, l'aquarel·la, el pastel, l'oli o la seda, i que tenen una durada de cinc sessions. Sempre amb la presència imprenscindible d'un artista que és l'encarregat de dirigir-les i ensenyar als alumnes no només la seva obra, sinó també nocions sobre la teoria i la pràctica de la tècnica que utilitza per crear-la. El CP Mare de Déu del Carme havia sol·licitat per als cursos de tercer i quart el taller de pintura acrílica i nosaltres ens vam afegir a la segona sessió que els alumnes de 3r C han fet amb De la Rica. D'entrada, ens va captivar la serenor i la complicitat dels fillets i les filletes amb l'artista i la manera dolça amb què ell dirigia el grup.
En la primera sessió, els alumnes havien treballat la part més teòrica del color i de la tècnica que anaven a emprar. Havien experimentat fent mescles de color i après que la característica que més destaca de la pintura acrílica és que seca molt ràpid i que amb el secat, es modifiquen lleugerament els tons. Una tècnica opaca, amb aigua, que és fàcil de manipular i alhora de fer net, amb la que es pot fer feina sobre qualsevol suport absorbent, fins i tot en exteriors, perquè és molt resistent a les inclemències del temps.
Per continuar amb el taller, Rafael de la Rica havia posat deures als alumnes; els havia encomanat cercar i portar de casa fotografies d'un paisatge que els agradàs per poder-lo copiar després. No ens va sorprendre gens que els fillets i les filletes haguessin triat, majoritàriament paisatges menorquins, el port de Maó, Favàritx, Pregonda, Cala Mitjana, Macarella, Es Grau, Son Bou… van ser algunes de les propostes dels alumnes.
Abans de pintar, els va explicar Rafael de la Rica que calia traçar les grans línies del quadre. Delimitar amb llapis el cel, la mar, les roques… per exemple, per després aplicar el color corresponent a cada part. No es tractava idò de calcar pedra a pedra, sinó de començar a intuir damunt el paper la imatge de referència escollida. Quan el primer pas va estar fet, la consigna va ser començar amb el color però de dalt a baix, primer el cel per acabar amb la terra de manera que la pintura s'anàs eixugant evitant passar-hi la mà per damunt amb el perill d'escampar-la i embrutar.
Concentrats, fent molt de silenci, els alumnes de 3r C feinejaven. Cadascú amb un pinzell, un got d'aigua, un pedaç i un plat on mesclaven els colors, mirant de reüll la imatge que ells mateixos havien triat i demanant ajuda si la necessitaven. Una de les coses que més ens va agradar van ser l'atenció personalitzada de Rafael de la Rica amb tots i cadascun dels infants. Resolent dubtes, proposant canvis, engrescant, felicitant… l'artista va aconseguir que els alumnes deixassin de banda les inseguretats inicials i gaudissin molt de la feina.
Tal com ens explicava la tutora del grup, Pepita Crespo, aquest tipus de tallers reforcen l'educació plàstica i són una manera fantàstica d'apropopar-se als artistes de la nostra Illa. Sense dubte, una proposta molt encertada del Govern balear coordinada des de Xibau i que sembra les llavors de la sensibilitat artística dels nostres infants.
Si voleu més informació us podeu posar en contacte amb la galeria Xibau de Ferreries, o sol·licitar qualsevol dels tallers de "Pintura en directe" a través del telèfon 971784628.