TW
0

El nostre centre forma part del projecte de Centres Ecoambientals i per tant sempre s'ha donat molta importància als valors mediambientals. Ja tenim molt consolidat tot el que és el tema de la separació de residus i del reciclatge entre els més petits i ara ens sorgia la inquietud de crear un espai on poder descobrir tot el món de l'horticultura. Es tracta d'un projecte multidisciplinar i compartit per tot el centre on col·laboren infants de totes les edats, mestres i famílies.Ens vam decidir a muntar l'hortet en un espai arredossat de la tramuntana i afavorit per la situació sud-est. Un cop escollit el lloc, durant un parell de dissabtes, un grup de famílies ens van venir a ajudar a muntar la infraestructura: tancar la zona amb barreres, col·locar els blocs de marès, instal·lar el sistema de reg, escampar la terra, etc.Assessorades per l'Empresa Semilla del Consell Insular de Menorca les mestres ens vam posar en feina tot fent una programació de com volíem que fos el nostre hortet i quins continguts didàctics hi podien tenir cabuda. Definim el nostre hort com un hort ecològic de "parades en crestall", un sistema de sembra molt adequat pels infants ja que és pràctic i accessible.Des de sempre els infants han estat els protagonistes ja que han après a fer planters i han experimentat el procés de germinació per després sembrar-ho a l'hort, han conegut i han après a manejar les eines típiques del camp, han après el que representa tenir cura de l'hort i a valorar l'esforç de la feina.
Ens hem organitzat per grups-aula, de tal manera que cada setmana hi ha un grup encarregat de treballar a l'hort: netejar les males herbes, vigilar el sistema de reg, collir les primeres verdures, hortalisses i fruites, etc.
Un cop a l'aula, la feina posterior és extreure el màxim de coneixements i procediments possibles a partir de les hipòtesis dels infants, fent petits experiments, fent observacions sistemàtiques dels processos treballats ( procés de germinació, diferències entre hortalisses, conceptes matemàtics, nou vocabulari...).
La feina de l'hort ha suposat un projecte motivador pels infants i força engrescador. Només calia adonar-nos, amb grata sorpresa, com els propis infants estaven pendents cada dia de tots els esdeveniments que succeïen al seu hortet i amb quina alegria ho transmetien a les famílies!