És el mosaic de mostra elaborat al Centre Penitenciari. En les properes setmanes s’iniciarà el gran, de 4 x 4 metres i que, una vegada acabat, es podrà veure a l’Illa del Rei. | Javier Coll

TW
0

La basílica paleocristiana de l'Illa del Rei podria recuperar enguany, part del mosaic romà que hi havia al segle VI. No serà l'original, sinó una rèplica que s'encarregaran d'elaborar els participants al taller de mosaics que es realitza al Centre Penitenciari de Menorca.

Aquesta és una iniciativa de l'Associació d'Amics de l'Illa de l'Hospital. Un dels seus voluntaris, José María Vizcaíno, explica que originàriament, a l'Illa del Rei hi havia un gran mosaic romà, format per tres parts, i va ser descobert el 1888. Les dues laterals, de 6 x 4 metres cada una, són les pitjors conservades, i estan al Museu de Menorca, encara que no estan en exposició. Mentre, el fragment central, de 4 x 4 metres i que es pot veure al recinte museístic, està més ben conservat, però igualment té fragments en què hi falten pedres.


El 1888, el governador de Menorca, Hipólito Llorente, va manar fer un dibuix del mosaic, una referència important que es conserva avui.

Així, ara s'ha fotografiat la part central del mosaic, amb detall, havent obtingut 140 imatges que després s'han ajuntat per formar el mapa de pedres a escala real. I a partir d'aquí, contrastant-ho amb el dibuix de 1888, s'ha completat tot el muntatge, obtenint una rèplica del que devia ser el mosaic original.

Serà a partir d'aquesta imatge que els interns del Centre Penitenciari s'encarregaran d'elaborar la rèplica, treballant cada pedra, una a una, per anar encaixant cada peça fins obtenir el mosaic. Una feina que es farà amb materials cedits per diferents empreses.

Abans d'encetar el projecte, els participants al taller de mosaics de la presó ja van fer un assaig, una composició més petita. Una mostra que els Amics de l'Illa del Rei van poder veure aquest estiu, i del que en van quedar satisfets.