L’entitat cultural alaiorenca introduí ahir el programa previst per a les jornades, de la mà de Miquel Àngel Marquès, acompanyat per la consellera de Cultura i Patrimoni, Maruja Baíllo, i la regidora de Cultura d’Alaior, Isabel Rodríguez | Javier Coll

TW
0

Les Jornades d'Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d'Estudis Locals d'Alaior, arriben al seu desè aniversari. I ho fan, amb noves propostes per als dies 7, 8 i 9 de març, en què es tractaran cinc blocs temàtics, la Menorca Talaiòtica, els gegants d'Alaior, la gestió del patrimoni, l'arqueologia i l'aigua i el seu aprofitament.

Les jornades es van presentar ahir al Consell, amb la presència del representant del Centre d'Estudis Locals d'Alaior, Miquel Àngel Marquès, la regidora de Cultura de l'Ajuntament alaiorenc, Isabel Rodríguez, i la consellera de Cultura i Patrimoni, Maruja Baíllo.

La representant de la institució insular destacà el paper que tindrà la Menorca Talaiòtica en aquesta edició de les jornades, amb la presència de «persones en conferències i amb temes interessants». És el cas d'Ángela Rojas, la tècnic encarregada d'elaborar l'expedient que es presentarà davant la UNESCO per aconseguir la declaració de Patrimoni de la Humanitat.

Per la seva part, la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alaior, va incidir en «les ganes i l'empenta per continuar» que demostren els membres del Centre d'Estudis Locals, amb una tasca, les Jornades d'Història i Patrimoni Cultural, que «sempre tenen un contingut molt amè i variat».

Així mateix, Isabel Rodríguez parlà de la commemoració del seixantè aniversari dels gegants d'Alaior. Tot, en un dia com ahir, Santa Eulàlia, patrona de la localitat, i que dóna nom a una de les peces veteranes, juntament amb Llorenç. Així, Rodríguez destacà la importància de continuar mantenint aquest «patrimoni etnològic» del municipi, que «tan feliç fa, sobre tot als més petits».

Aniversari

Des del Centre d'Estudis Locals d'Alaior, Miquel Àngel Marquès va dir que «celebrem aquestes jornades com una festa, són deu anys de jornades, amb més d'un centenar de ponents». Un llarg període durant el qual s'ha mantingut «vigent la idea de generar coneixement, per donar cobertura a investigadors, novells o veterans, perquè puguin aportar els seus coneixements».

Marquès va agrair el suport que tots aquests anys han rebut per tirar endavant. I és que la iniciativa té l'estaló de l'Ajuntament d'Alaior i el Consell, i de l'Institut Ramon Muntaner, l'Institut Menorquí d'Estudis, el Centre de Gravat Xalubínia i les cooperatives Sant Llorenç i Sant Crispín.

«L'encontre no només és per escoltar, també és per veure»

El representant del Centre d'Estudis Locals d'Alaior, Miquel Àngel Marquès, va remarcar que «les jornades no només són per escoltar, també serveixen per veure».

Per això, a banda de les ponències i comunicacions que es faran, al llarg de les jornades també es preveuen diverses activitats culturals paral·leles, com ara la visita a una exposició col·lectiva al Centre Internacional de Gravat Xalubínia, o una altra dedicada als gegants d'Alaior, que tindrà lloc al Convent de Sant Diego.

Igualment, també hi haurà una mostra de fotografies del patrimoni cultural de Menorca, realitzades pels membres del Fotoclub des Castell; i els voluntaris de l'Illa del Rei exposaran també les característiques del projecte de recuperació que han duit a terme.

La programació de les jornades es completarà amb una projecció audiovisual a càrrec de l'Arxiu d'Imatge i So, una desfilada de vestits d'època, i diverses sortides per conèixer un poc més el patrimoni cultural de l'Illa.