Lluís Cabrisas va ser pescador i patró de cabotatge. Residí a Ciutadella i acumulà gran experiència en rutes comercials. | Arxiu Alfonso Buenaventura

TW
0

La nostra història amaga biografies apassionants d'homes de mar, de pescadors, mariners i patrons, i que tanmateix han quedat oblidades pel pas del temps. Alfonso Buenaventura Pons (Es Castell, 1947) s'ha proposat rescatar del silenci les trajectòries de persones que van lligar la seva vida al mar en èpoques en que, sense la tecnologia d'avui, la supervivència exigia un gran coneixement del medi i les tècniques de navegació.

L'investigador acaba d'encetar la sèrie «Menorquines de mar», que ha inclòs en el seu portal Puerto de Maó siglo XX. Ha estrenat la sèrie amb dos personatges destacats. Un d'ells és José Tudurí Pablo, nascut as Castell el 1853. Conegut com a Tutet, de jove va ser embarcat a bord de vaixells de vela en rutes comercials, alguns d'ells amb travessies transatlàntiques. Va deixar testimoni de les peripècies enmig del mar i de la duresa de la professió a través d'un diari de navegació, on es descobreix la lluita i solitud del patró i la seva tripulació, i la superació dels temporals.

L'altre personatge és Lluís Cabrisas, el recordat patró Cabrisas de Ciutadella. Va néixer a Barcelona el 1927, en una família lligada al mar. Establert a Ciutadella es dedicà a la pesca amb nanses amb el llaüt «Ocho hermanos». Arribà a ser un patró de cabotatge molt respectat, realitzant rutes comercials. Acumulà una valuosa experiència marinera i de coneixements tècnics i de navegació. Col·laborà amb Amics de la Mar en els anys abans de morir.
recerca incansable

A més d'aquests dos referents, Alfonso Buenaventura prepara noves biografies de «Menorquines de Mar», tot i que els fronts que té oberts d'investigació li deixen poc temps disponible. Una de les troballes recents ha estat un escrit de Pere Ballester de 1919, titulat «La pesca marítima», on l'autor deixà documentat el món de la pesca a Menorca «d'importància extraordinària».

Buenaventura té cinc portals a internet, creats a partir dels seus llibres, i que demostren l'interès de l'autor per divulgar la història i la cultura de Menorca. La web «Menorca Atlas Náutico» s'ha convertit en una de les guies nàutiques més consultades amb 50.369 visites d'ençà l'abril de 2012 i 3.586 d'ençà el gener fins avui. L'altra portal, «Naufragios y Pecios de Menorca», creat el mateix any, té 40.590 consultes realitzades. La web «Puerto de Maó siglo XX», de gener fins avui ha rebut 2.250 visites, i la dedicada al Llatzeret, 1.078 consultes. La web sobre le cavall de Menorca també ha sobrepassat tota previsió. L'autor no descarta transferir la titularitat d'aquestes webs per garantir la seva continuïtat i la transmissió del coneixement.