TW
7

La cultura de la nostra illa està d'enhorabona amb la decisió del Consell de Ministres d'ahir de concedir la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts al Teatre Principal de Maó i al baríton Joan Pons. La màxima distinció del Ministeri de Cultura arriba per partida doble per a una institució com el Teatre Principal, que enguany celebra el seu 185 aniversari, i per un dels millors barítons dramàtics del nostre temps.

Les mostres d'enhorabona no es van fer esperar i la batlessa de Maó, Àgueda Reynés, com a presidenta de la Fundació del Teatre Principal, i el propi Joan Pons, van rebre ahir les cridades telefòniques del secretari d'Estat de Cultura, José M. Lassalle, del president del Govern balear, José Ramón Bauzá, la consellera balear de Cultura, Joana Maria Camps, i les autoritats illenques. Les felicitacions també arribaren del batle de Ciutadella, José M. de Sintas, tant al Principal com a Joan Pons «el baríton que ha duit el nom de Ciutadella arreu del món». Així mateix, entitats com Amics de l'Òpera de Maó o la Capella Davídica, entre d'altres, varen fer arribar les seves congratulacions.

Encara no està definida la data de l'acte de lliurament, però en el dia de l'entrega de les 17 medalles que ha acordat el Consell de Ministres el nom de Menorca brillarà doblement quan es donin al Teatre Principal i a Joan Pons.

«Guardó que enorgulleix a Maó i Menorca»

Àgueda Reynés i la gerent del Principal, Virginia Victori, es mostraven ahir exultants. «És un reconeixement que ja havia de tenir el teatre i que enorgulleix a Maó i a tota Menorca», explicava la batlessa. Ressaltà que la distinció «és per totes les persones i entitats que en aquests 185 anys han donat vida al Principal». La batlessa destacà que «és la medalla del consens» i agraí el suport de tots els partits per presentar l'expedient a Madrid. «El Principal és el referent de la cultura a Menorca, hem obert el teatre a tohom i l'hem tret al carrer». Reynés no s'oblidà de felicitar a Joan Pons i avançà que la medalla es celebrarà el desembre amb un acte ple de sorpreses.

«Estic feliç, és un reconeixement que m'ompl de satisfacció»

Després d'haver rebut les màximes distincions de la seva ciutat, del Consell, del Govern balear i del seu estimat Teatre del Liceu, entre d'altres, a Joan Pons li ha arribat amb sorpresa el guardó del Ministeri de Cultura. «Estic feliç, és un reconeixement que m'ompl de satisfacció a jo i a la meva família», afirmava ahir després de rebre la notícia, en un dia que coincidia amb l'aniversari del seu fill. El 1981 ja va rebre la Medalla de Plata de les Belles Arts, un reconeixement que ara veu consolidat amb l'or. Però els reconeixements continuen per a Joan Pons. El dia 30 rebrà l'homenatge del Teatre Principal de Palma, el 12 d'abril a Gatz, i el 29 de maig del Teatre del Liceu, on actuarà amb la Capella Davídica i serà el protagonista.