«Els Clark», la setena novel·la de Quintana

El nou llibre de l'escriptor menorquí ja és a les llibreries, una obra històrica i d'intriga que esdevé una atractiva continuació de la nissaga d'«Els Nikolaidis» per recrear el segle XIX menorquí

|

Valorar:
preload

Presentacions a Barcelona i a Menorca. «Els Clark» es presentarà els dies 8 i 9 a Barcelona i queda pendent de tancar la data en què l'acte es farà a Menorca. Mentrestrant, Quintana continua actiu com a escriptor i prepara noves històries. També està il·lusionat en la traducció al turc d'«Els Herois de la nit», que es publicarà a Ankara, i en la presentació d'«Els Nikolaidis» que es farà a Nicosia, Xipre, el proper mes de maig, convidat per l'Ambaixada espanyola

20-03-2014Gemma Andreu

És l'estiu de 1913. Roger Codina és a París. És un jove enamoradís i amb esperit de periodista, que s'interessa per la vida de Daniel Clark, un menorquí com ell que acaben de trobar mort en estranyes circumstàncies a la seva habitació de l'hotel Ritz. Aquest és el punt d'inici de la nova novel·la de Josep Maria Quintana (Alaior, 1950), que ja és a les llibreries editada per Pagès Editors. És la setena que publica l'escriptor menorquí i sorprendrà per ser una obra històrica d'intriga que pretén seduir el lector des de la primera pàgina.

Es titula «Els Clark» i esdevé una original continuació de la nissaga d'«Els Nikolaidis», publicada el 2006, per recrear el segle XIX menorquí.

Retrat fins el crac de 1911  
El personatge central de la novel·la és Daniel Clark (1840-1913), fill del tinent nord-americà Daniel Clark i de Bruna Nikolaidis. Per tant, és nét de Jordi Nikolaidis i besnét de Iorgos Nikolaidis, el grec. Josep Maria Quintana recrea la vida de Daniel Clark, a la vegada que ens mostra la peripècia de Roger Codina per reconstruir el personatge i la seva trajectòria. Aquest jove es veurà implicat en una intriga que l'empenyarà a investigar i descobrir qui era realment Daniel Clark, l'hereu de l'imperi econòmic i comercial dels Nikolaidis, un home ambiciós i refinat, amant de les dones, de l'art i, especialment, de la música.

Segons explica Josep Maria Quintana, Roger Codina descobrirà que Daniel Clark havia afavorit la Revolució de 1868 i la instauració de la Primera República des de la direcció d'«El Constitucional», i que, caiguda aquesta, s'havia exiliat a París, on va tenir contactes amb pintors impressionistes com Manet o Renoir, però també amb els grans patrons de la borsa. Codina descobrirà també que Clark va viure a París una tòrrida aventura amb l'amant d'un banquer i que, de retorn a Menorca, va reprendre els negocis que fins aleshores havia comandat la seva mare i esdevingué el prototipus d'un capitalisme fred i salvatge que involucrà la banca en el crac financer que tant afectà Menorca el 1911.

La història que investiga embriagarà Roger Codina, que anirà lligant caps i veurà com es clou el trencaclosques.
Quintana avança que la novel·la es desplega al llarg de cinc capítols, tots amb nom de dona, al llarg dels quals s'entremesclen relats en primera i en tercera persona, ja siguin del mateix narrador o a partir dels testimonis que aporten altres personatges que s'han vist involucrats en l'atzarosa vida de Daniel Clark.

Llenguatge i imaginació  
Quintana conta que «és una història que ha estat apassionant escriure-la, amb personatges polièdrics, a la vegada que està escrita amb un punt d'intriga important que cerca engrescar i enganxar el lector». Diu que aquesta novel·la «és la meva visió del segle XIX a Menorca, amb una literatura realista, basada en fets històrics i recreada a través de personatges imaginaris que conviuen amb personalitats que han existit a la realitat». L'escriptor transmet una història que manté l'expectació fins el final.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

poderoso caballero
Hace más de 5 año

Por los comentarios parece ser cierto que la única razón que mantiene a Quintana en la Fundació Rubió es tomar nota de intrigas para la gran novela que todos esperamos

Valoración:4menosmas

RAFAEL A. PONS
Hace más de 5 año

Una nova novel.la que s'agraeix. Com sa dels Nikolaidis, de forma literaria s'autos ens va fent una aproximació a s'historia menorquina ens diferents époques. Estic content que n'hi hagui més en preparació per gaudir-ne. Esperarem amb il.lusió.

Valoración:-7menosmas

Menorquín viajero
Hace más de 5 año

alaiorenc - Tranquilo, todo se andará. Escribir una novela con visos de realidad no es fácil. Hay que documentarse bien y Quintana seguro que está recabando información: intrigas, mentiras, falsedades, trampas, pleitos, abusos de confianza y de poder, transacciones oscuras, turbias, fraudelentas y quizás hasta ilegales, etc ... Mucho material que hay que conjuntar debidamente para que parezca inventado y no basado en hechos reales. Eso lleva tiempo. Hasta puede que esté estudiando la forma de enlazar la vida de algún patrono de "una" fundación con el tal Daniel Clark. Eso ya sería la máxima exquisitez.

Valoración:9menosmas

alaiorenc
Hace más de 5 año

para cuando una obra sobre la fundacionRubio

Valoración:15menosmas

L'ETOILE
Hace más de 5 año

Fantástica imaginación del autor, en su relato erótico-sexual del joven Codina,

Valoración:-11menosmas

blau
Hace más de 5 año

Ooooooooh Quintaaaaaaana!!!!!!!!!!!!

Valoración:20menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1