Víctor Salvador obté el Prèmit Joan Benejam

El jove de Ciutadella guanya el primer concurs de relats breus en menorquí de Foment Cultural amb ‘Vent de tramuntana’, una narració amb motiu dels 105 anys del naufragi del ‘General Chanzy’

|

Valorar:
preload

Els finalistes del certamen. El guanyador, Víctor Salvador Moll, és el tercer per la dreta

03-01-2015Josep Bagur Gomila

Víctor Salvador Moll, un jove de Ciutadella de 24 anys, és el guanyador del Prèmit Joan Benejam, el primer concurs de relats breus en menorquí convocat per Foment Cultural de Menorca. «Vent de tramuntana» és la narració premiada, en homenatge al 105è aniversari de l'enfonsament del vapor francès «General Chanzy» a la costa nord de Ciutadella el 1910, un relat breu en memòria dels més de 150 difunts i del seu únic supervivent, Marcel Boudez.

El primer premi, dotat amb 300 euros i amb el compromís de publicació de l'obra guanyadora a la revista «Toc-toc Balears», es lliurà anit en el marc de la gala organitzada per Foment Cultural en el primer aniversari de la seva fundació, la qual reuní 120 persones al Club Nàutic de Ciutadella.


Segon i tercer premi

Així mateix, entre les nou obres finalistes del certamen, el jurat va atorgar un primer accèssit a Daniel Sintes Pons, pel relat «Una bona vida»; i un segon accèssit a Antonio Olives Camps, per la narració «Ses pipades de l'avi».

La gala va ser presentada per Maria González Florit i comptà amb les intervencions de Juan José Gomila Félix, president de Foment Cultural, qui va fer un balanç del primer any de funcionament de l'entitat, i de Joan Pons Torres, vicepresident, qui argumentà els motius de la creació del Prèmit Joan Benejam de relats breus en menorquí. El jurat del certamen ha estat integrat per Xavier Pericay, patró de la Fundació Jaume III; Àlvar Moreno, director de la revista «Es Born»; Antoni Cantarellas, editor i fundador de la revista «Toc-toc Balears», i Juan José Gomila Félix.

D'altra banda, Foment Cultural premià econòmicament a la revista «Toc-toc Balears», que compleix 3 anys com la primera publicació escrita en les modalitats insulars.

La gala de Foment Cultural comptà amb la presència del president del Consell, Santiago Tadeo; el batle de Ciutadella, Ramon Sampol; el president d'UPCM, Joan Triay, i el regidor del PSOE, Josep Moll, a més dels diputats Antoni Camps i Joan Carles Grau, entre d'altres autoritats. Destacà la presència de personalitats com el baríton Joan Pons; de l'empresariat, com Pedro Pons Morales, fill de Joan Pons Anglada, un dels impulsors de Foment Cultural; i l'exbatle José M. de Sintas.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 5

Francesc
Hace más de 4 año

Si en Joan Benejam aixequés es cap... haha.. a veure en serio, què creis que diria Joan Benejam, Francesc de Borja Moll, o qualsevol altre persona que s'hagi dedicat a normalitzar sa nostra llengüa. ??? Doncs que fa 4 dies que encara erem monees i que alguns encara ho són.

Valoración:-4menosmas

suport a v. aliena
Hace más de 5 año

perdó, volia dir vergonya absoluta

Valoración:-4menosmas

suport a vergonya aliena
Hace más de 5 año

Crec que es teu radicalisme bbs tb és igualment reciproc però cap a s'altre costat així que pot ser tu també t'ho pots anar a mirar, perquè aquest encegament de foment cultural també es ben radical! Respecte als nobel de literatura... tampoc he vist jo cap persona del jurat que els tengui (pot ser v. aliena si els té...ves a saber) així que encara es pitjor perqué aqui només donam opinions i ells en canvi si que jutgen, però serà que la opinió de uns val més que la d'uns altres a n'aquest món i sobretot a menorca que n'hi ha que es creuen més menorquins que altres quan el DNI posa que hem nascut allà mateix! i efectivament aquest al·lot no val per escriure i no passa res, cadascú te les seves qualitats i limitacions i has de saber que des de el moment que t' exposes lliurement a opinió publica estás exposat a les cítiques, si no es saben encaixar: millor quedar a casa! i bé que ferien molts

Valoración:2menosmas

bbs
Hace más de 5 año

Vergonya absoluta en fas tu si ets menorqui o menorquina, seria bo que t'ho miresis, per lo que dius entenc que tens quatre nobels de literatura i estas per damunt tuthom, es radicalisme que vos te encegats no es bo per ningu

Valoración:-2menosmas

vergonya absoluta
Hace más de 5 año

He de dir, que m'ha costat grans esforços llegir aquesta petita redacció. Consta d'un ritme especialment forçat que ve obligat per fer ús de paraules posades amb calçador i pel fet d'emprar si o si mots típics del llenguatge oral (en açò consisteix Foment cultural, no?) que segurament ni tan sols trobaríem al diccionari “Francesc de Boja Moll”, sinó que es tracta més bé de barbarismes purs i durs (saben que és un barbarisme?) només perquè tenen pànic a la paraula “català” pel sol fet de la nomenclatura. La redacció en si mateixa i la qualitat literària d'aquesta també deixen molt a desitjar. En realitat açò de premiar una narració hauria de ser indiferent ja cadascú perd el temps de la manera que vol i premia allò que li ve de gust sempre que no suposi cap despesa de l’economia pública, però tenint en compte que destrossen una llengua, no puc fer de menys que indignar-me. Es trist que una pàgina sencera des diari vagi destinada a això però vull pensar que la frase “el menorquí que volen promocionar els organitzadors” vulgui demostrar bon criteri lingüístic. Que "destacades autoritats de les institucions menorquines" es prestin a n 'aquest joc es lamentable, però sobre tot m'agradaria estar 100% segura, que cap dels meus impostos han arribat a finançar en cap moment Foment cultural o Toc toc.

Valoración:0menosmas

bbs
Hace más de 5 año

si tant vus fot que hi hagi gent que vol escriure com ho feia s'avi seu, agafau es Balearia direcció Barcelona, avam si ara sa gent haura de tenir por d'escriure paraules menorquines per quatre il.luminats que es pensen que estan per damunt tuthom

Valoración:1menosmas

voga marí
Hace más de 5 año

es problema es que d'aquí 20 anys ets al.lots no sabran ni que es s'article salat, segurament a molts ja els hi sona a xino perque els hi han dit que es un pecat escriure "Sa" en tost de "La",voltrus si que feis molta pudor, enserio

Valoración:1menosmas

Menorca
Hace más de 5 año

Es tenir cullons que ni a Menorca es puguin organitzar certamens de literatura amb sa modalitat menorquina, antes se feia, ara com que lu unic que val per uns es lu que diguin a Catalunya ses cabat, haurem de dir "Les escombraries" i no "Es fems", ja esta be d'intolerancia i de trepitjar lu que hem apres de ca nostra.

Valoración:2menosmas

Estimam es menorquí
Hace más de 5 año

Hi ha que veure lo cansats que són es catalanistes. Aquesta gent organisa un prèmit per es menorquí i ja tenen que dir. Què els hi deim res noltros a ells per ses seues parafernalies catalanistes? deixau-mos viure en pau d'una vegada, petits dictadors culturals !!

Valoración:3menosmas

El PP y sus contradicciones
Hace más de 5 año

El PP es el rey de las contradicciones: Defienden la lengua propia de Menorca en castellano, defiende la vida ante el aborto y deja que miles de enfermos de Hepatits C se mueran, son superliberales en economía pero no en ideología personal como la religión en las escuelas etc... ¡Qué estafa!

Valoración:16menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 5