Antoni Guasch Bosch és professor de biologia i geologia a Ferreries i creador de la web Genealogia menorquina

TW
7

La genealogia és una ciència auxiliar de la història i estudia l'ascedència i descendència d'una persona o família. Rafel Aedo, Antoni Guasch Bosch i Antoni Tudurí i Miquel són tres aficionats a aquesta disciplina que han creat una nova secció, adcrita a l'Ateneu de Maó, per promoure l'estudi genealògic a Menorca.

La petició de registre com a grup de recerca adherit a l'Ateneu es va presentar el passat mes de novembre i ha estat acceptada. En aquest sentit, la presidenta de l'Ateneu, Margarita Orfila, explica la satisfacció per aquesta integració. «És bo que la gent tengui com a referència l'Ateneu com a entitat aglutinadora de la divulgació científica i cultural. Estam molt contents de comptar amb aquesta nova secció».

Segons Antoni Guasch, «la proposta tracta de formalitzar un grup interdisciplinar d'investigadors que proporcioni, inicialment, un ensenyament bàsic a les persones interessades en conèixer els seus orígens familiars, una iniciació a la genealogia; i posteriorment, facilitar i assessorar en les fonts documentals que aprofundeixen en les investigacions personals». Amb aquesta finalitat, els fundadors volen posar també a disposició del públic les seves pròpies investigacions i els fons de què disposen. «La nostra voluntat és facilitar els treballs i col·laborar en la consecució de les investigacions personals amb l'objectiu, en conjunt, d'oferir a la societat menorquina una plataforma àmplia i fiable de les generacions anteriors», assenyala. De fet, Antoni Guasch Bosch és el creador de la web Geneologia menorquina, on realitza una feina ingent i exhaustiva per recollir els arbres genealògics de les famílies menorquines.

Afegeix que, «paral·lelament a les nostres investigacions personals i compartides creiem que podem aportar aspectes històrics d'una certa rellevància, a vegades oblidats, que ajudin a una major comprensió de la història de la nostra societat illenca a través dels seus protagonistes. En aquest cas, la fórmula es podria vehicular per publicar estudis i oferint xerrades».

Així mateix, comenta que «pretenem, també, a través de l'Ateneu, presentar propostes de millora en accessibilitat, digitalització i conservació dels fons documentals de les diferents administracions públiques, religioses o privades, atenent al seu valor patrimonial i cultural».