L'associació té emmagatzemades 105 barques clàssiques a Robadones, 80 de propietat de l'entitat i, la resta, embarcacions d'interès etnològic i cultural dels socis. | Josep Bagur Gomila

TW
12

Els Amics de la Mar del Port de Maó estan amb els braços plegats mentre un valuós patrimoni marítim agonitza. L'activitat de l'associació ha quedat paralitzada per mor de la prohibició d'accés a l'Illa Pinto. No poden accedir als magatzems, on tenen tota la documentació de l'associació: documents de barques clàssiques, veles antigues fetes a mà, eines de pesca i de navegació i plànols de mestres d'aixa, entre d'altres. Tampoc poden accedir a les 7 barques clàssiques amarrades a l'Illa Pinto (2 particulars i 5 de l'associació apadrinades). «Una fins i tot es va enfonsar i no l'hem poguda recuperar», explica Lluís Moll, president d'Amics de la Mar del Port de Maó.

L'entitat té el patrimoni de barques clàssiques repartit. A les 7 embarcacions de l'Illa Pinto es sumen 12 barques particulars, dels socis, repartides pel port de Maó; més 105 vaixells antics dipositats a la Pedrera de Robadones. D'aquest últim conjunt, unes 80 són de l'entitat (algunes irrecuperables però que es mantenen pel seu valor únic, i altres recuperables). La resta són de socis de l'entitat «que no es poden deixar perdre». Lluís Moll afirma que la propietat de la pedrera és sensible a la labor de l'associació i els cedeix l'espai en precari. «Abans s'obria al públic, però no reuneix les condicions de seguretat i ara només tenen accés els socis. És un lloc sense llum i aigua i ens serveix de magatzem», diu.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 24 de enero en Kiosko y Más