Conferència. L’historiador Marc Pallicer va xerrar de la dieta dels corsaris que van viure a Menorca, que era pobre i provocava malalties.

TW
1

l'Associació Fra Roger, Gastronomia i Cultura ha celebrat el seu primer any de vida, i ho ha fet amb dos actes durant aquest cap de setmana. Per una banda, una conferència a càrrec de l'historiador Marc Pallicer sobre la cuina dels corsaris, i per l'altra, l'assemblea de socis en la que es va constituir el consell assessor i s'aprovà la memòria d'activitats del seu primer exercici.

Marc Pallicer va protagonitzar el primer acte del cap de setmana, la conferència titulada «La cuina dels corsaris de Menorca». Va ser una entretinguda dissertació en la que l'historiador ciutadellenc va aportar informacions documentades sobre com es van armar els pirates durant el darrer terç del segle XVIII (fins a 66 naus menorquines van actuar a la Mediterrània, xifra molt superior a les 5 mallorquines o les 20 catalanes).

Però sens dubte, la part més rellevant de la seva intervenció va ser sobre la dieta dels corsaris, sobre què menjaven i en quines condicions s'alimentaven. Així, Pallicer va explicar que la dieta estava formada bàsicament per galetes, vi, carn salada i bacallà, acompanyat d'algunes verdures i arròs. I poc més. Per tant, una alimentació deficient, que desembocava en morts freqüents per malalties associades a dèficits alimentaris.

Assemblea

Per altra banda, dissabte es va celebrar l'assemblea de socis, en la que es va aprovar la memòria d'activitats de 2014 i es va constituir el consell assessor. L'integren Jaume Mascaró com a president, Josep Borràs (vicepresident) i Rafael Aracil, Marga Cursach, Pere Fraga, Sergi Marí, Alfons Méndez, Pep Pelfort, José María Pisa, Antoni Roca, Guillem Sintes Espasa, Andreu Vidal Mascaró i Núria Bàguena.

Igualment, també es va decidir que la quota mínima per formar part de l'associació serà de 25 euros anuals.

En un any, Fra Roger té 215 amics al seu web, prop de 1.200 a Facebook, 815 a Twitter, i els seus 12 vídeos penjats a la xarxa s'han visualitzat 2.500 vegades.