A l’esquerra, Josep Masanés, el passat dissabte a Sóller, en l’acte d’entrega del premi. | Miquel Àngel Canals

TW
0

L'escriptor resident a Menorca, Josep Masanés (Barcelona, 1967), ha guanyat el XXIII Premi de Narrativa Joan Marquès Arbona amb «La paradoxa de Schrödinger», una novel·la d'aventures ambientada a la Menorca actual. El guardó, convocat per l'Ajuntament de Sóller amb la col·laboració del Grup Serra, és un dels certàmens literaris de referència a les illes, està dotat amb mil euros i les obres guanyadores veuen la llum a través de l'editorial Documenta Balear.

«La paradoxa de Schrödinger», tot i les seves reduides dimensions, té estructura de novel·la. Conta la història d'un jove que va amb cotxe de Ciutadella a Maó i que pel camí es troba a una al·lota molt estranya. «Després d'una sèrie d'incidents rars, en un moment donat hi ha un gir a la història i tot es precipita, però al final, quan creus que has esbrinat què ha succeït, t'adones que hi ha més d'una lectura, perquè la percepció de cadascun dels protagonistes modifica la realitat. Quina és doncs l'autèntica?», explica l'autor.


La carretera deserta

Segons l'escriptor, el títol de la novel·la, «La paradoxa de Schrödinger», fa referència a un experiment de física quàntica que ve a concloure que la percepció de l'espectador modifica la realitat. La inspiració de la història sorgí arran d'un curs d'escriptura que Josep Masanés va fer amb l'escriptor Pau Faner. «Era a Ciutadella i acabàvem tard. Era de nit i era hivern. A la carretera, tornant cap a Maó, no es veia ningú. A vegades plovia. La veritat és que la imaginació se't desbordava i, si enmig d'un revolt, m'haguessin aparegut mitja dotzena de zombis sorgits de 'The Walking Dead', no me n'hauria sorprès», comenta l'autor.

D'altra banda, la novel·la de Josep Masanés guanyadora del 25è Premi de novel·la Josep Saperas sortirà publicada el proper mes d'octubre a Llibres del Delicte, en una nova col·lecció que inicia aquesta jove editorial que es dirà DeLite. La novel·la apareixerà amb un nou títol, «Camins sense retorn», i tracta de dos germans que són enrolats a la força a l'Armada britànica i que prenen rumb a Menorca. A més del «Josep Saperas», Josep Masanés ha aguanyat el premi literari «Ribera d'Ebre» i va ser finalista del «Ramon Llull» el 2013. L'escriptor resideix a Menorca d'ençà 2004.