La fira ha combinat l’exposició de llibres amb presentacions, representacions, recitals i tallers. | Josep Bagur Gomila

TW
4

Després d'una primera jornada molt orientada a les visites escolars, la XI Fira del Llibre en Català va celebrar un positiu segon dia, especialment durant tot el matí d'aquest dissabte.

Des de primera hora, l'afluència de públic va ser constant a la Plaça des Born de Ciutadella on es podia trobar una extensa col·lecció de llibres, presentats per les nou llibreries i botigues participants a la fira. Precisament, des del col·lectiu llibreter, es feia ahir una bona valoració de l'esdeveniment.

Roser Seguí, de la Llibreria Pau, de Ciutadella, destacava «la bona organització i les bones activitats proposades», una qüestió, aquesta, en què també coincidien altres llibreters. Xisca Mus, de la Llibreria Jocs, de Maó, remarcava la varietat d'actes paral·lels, «per a tots els públics», pensats tant per a fillets com per a adolescents i adults, qüestió amb la que hi coincidia Miquel Garcia, d'Espai 14, de Maó.

Quant a l'exposició i venda de llibres, Garcia, que participava a la cita per primera vegada, considerava que «la gent demostra molt d'interès pels llibres en català», cosa que corroborava Seguí. «El que em satisfà és l'interès que hi ha, i la promoció que feim dels llibres en català, perquè quant a despeses, no surt gaire a compte».

Així, tot i que aquesta fira no arriba a suposar per al col·lectiu llibreter el que representa la cita anual de Sant Jordi, els comerciants en fan una bona lectura, i encara més, tenint en compte l'impacte que té en els més petits, els futurs lectors. Xisca Mus veu positiu «el bon entramat que hi ha a Ciutadella amb les escoles, que participen visitant la fira». Un fet que apropa la lectura des de ben joves i, a l'hora, fa que «els fillets tornin l'endemà amb els pares, cercant algun llibre que havien vist quan van venir amb l'escola».

Activitats

Durant el matí estaven previstes diverses presentacions, com la de la publicació amb les obres guanyadores del XIII Premi Francesc de Borja Moll de contes i rondalles; o «Quin cacau!», de Sílvia Pons, Premi de Literatura Infantil des Mercadal i Fornells 2015.

Igualment, també hi va haver la representació d'una versió adaptada de «L'amo en Xec de s'Ullastrar», la ruta literària que oferí Illetra i que resseguia la Ciutadella de l'assalt turc, a partir de la novel·la «Els herois de la nit»; la final del concurs de lletrejar paraules, «Lletres i mots»; o l'espectacle amb què la companyia Teatre de Xoc presentà el llibre «Menorca talaiòtica».

Ja al capvespre, es va fer el taller «Pre-poètica per a infants»; i l'Institut Menorquí d'Estudis va presentar fins a tres publicacions recents, «Miscel·lània Josep Miquel Vidal Hernández», «Moviment obrer i escoles laiques a Menorca (1900-1936) o «L'emigració menorquina a Algèria al segle XIX».

La jornada va acabar amb la presentació de «Camins sense retorn», de Josep Masanés; una trobada entre Ponç Pons, Antoni Marí i Jaume Miró sobre el procés creatiu i, per acabar, el monòleg «Porcanonata», a càrrec de Clara del Ruste.