Una joia sobre anatomia humana. El llibre de Vesalius s’exposa a una vitrina, està restaurat i és considerat el primer llibre científic sobre el cos humà. Hi ha una versió digital que es pot consultar a través de la web de la biblioteca, a través d’un enllaç al Catàleg de Patrimoni Bibliogràfic Nacional. L’obra va ser editada a Basilea el 1555 | Javier Coll

TW
1

La Biblioteca de Maó impulsa una sèrie de miniexposicions de llibres del seu arxiu històric que són considerats joies bibliogràfiques. El primer incunable escollit que s'exposa al públic és el llibre «De humani corporis fabrica» (De l'estructura del cos humà), una obra de text, amb profussió d'imatges al·legòriques sobre anatomia humana escrit el 1543 per Andreas Vesalius (1514-1564).

Francesc Florit Nin, director de la Biblioteca de Maó, explica que l'obra que es conserva a Maó va ser editada a Basilea el 1555 i es pot considerar el primer llibre científic sobre l'anatomia humana, un treball que en el seu moment revolucionà el coneixement de la medicina. El llibre es composa d'unes 700 pàgines d'esplèndida impressió, i és especialment conegut per les seves il·lustracions, xilografies de gran perfecció, de disseccions humanes. El llibre es basa en les conferències que l'autor va dictar a la Universitat de Pàdua, durant les quals es va desmarcar de la pràctica comuna efectuant innombrables disseccions de cadàvers per il·lustrar les seves exposicions. Presenta un detallat examen dels òrgans i una completa estructura del cos humà. Això no hagués estat possible sense els molts avenços que van tenir lloc en el Renaixement, en el camp de l'art i en la tècnica de la impressió. Gràcies a això, Vesalius va poder produir il·lustracions d'una qualitat superior a qualsevol altra anterior, comenta Florit Nin.


Obrir l'arxiu als lectors

Segons el director, aquest incunable prové d'un dels convents afectats per la Desamortització de Mendizábal, el fons documental del qual passà a l'Arxiu Provincial. Actualment forma part de l'Arxiu Històric de Maó. Aquesta iniciativa pretén apropar el fons de l'Arxiu, habitualment freqüentat pels estudiosos, al públic general. A l'exposició l'incunable es relaciona amb «El secret de Vesalius», la novel·la de Jordi Llobregat publicada enguany i que s'ha convertit en best-seller.