Amb la reobertura del teatre, el 2001, es creà la Fundació per a la gestió de l’espai cultural

TW
9

La Fundació del Teatre Principal acumula una manca d'amortització per al desgast dels seus actius per un import de 815.000 euros. O el que és el mateix, que des de la creació de l'ens, el 2001, s'ha amortitzat molt menys del que s'hauria d'haver fet, fins al punt d'acumular aquest desajust comptable. Aquest fet l'interpreta el Partit Popular com a «pèrdues contínues i acumulades», i per l'equip de govern «no és dèficit comptable» sinó una «pèrdua del valor» de la pròpia Fundació.

Aquest problema l'ha desvetllat el grup municipal popular, a través d'una al·legació que presenten als pressupostos de 2016, en què demanen que «s'ampliï per estar insuficientment dotada des del superàvit existent als pressupostos la partida destinada a la Fundació del Teatre Principal de Maó, en la quantitat que els serveis d'intervenció municipals considerin perquè en compliment de la legalitat, cobrir el desequilibri financer com a conseqüència dels excedents negatius acumulats, amb la finalitat de garantir la supervivència de la Fundació».

Des del PP, Salvador Botella assegura que «no volem entrar en cap debat polític sobre el Teatre» ja que, afirma, «aquestes pèrdues estan originades per totes les forces polítiques». Però «no se pot seguir amb aquests desajustos de pressupost, perquè provoca una problemàtica d'inversions en la infraestructura». Això, asseguren, posa en «perill la continuïtat de pervivència de la Fundació» igual com «fa uns mesos hem hagut de procedir a la dissolució de la societat Promociones Urbanísticas de Maó (PUM) per idèntic motiu».

Per la seva part, la batlessa Conxa Juanola, que com a exgerent del teatre coneix bé aquest fet, assegura que «no es tracta d'un dèficit comptable» i que la Fundació no acostuma a tancar els exercicis en negatiu.

Juanola afirma que no existeix cap similitud amb el cas del PUM, ja que aquest «era un consorci i no una fundació, no té res a veure».

Sobre aquest desajust de 815.000 euros, Juanola recorda que quan es creà la Fundació, durant uns exercicis no es va incorporar l'amortització als comptes perquè s'interpretà que el teatre era patrimoni municipal i no de la pròpia Fundació. Des de llavors «s'ha anat arrossegant un dèficit», difícil de reduir si anualment només es destinen 76.000 euros a amortitzacions, encara que assegura que «això només seria un problema si un dia es liquidés la Fundació».


Malestar

Conxa Juanola manifestava aquest divendres el seu descontent amb el grup popular, ja que «des de sempre hi ha un pacte entorn al teatre, perquè no s'empri en la guerra política». Així, afirma que «és molt lleig el que han fet», i es demana «per què no ho han fet ells aquests darrers quatre anys?», en relació a aquest increment pressupostari que el PP demana ara.