Josefina Salord, Jaume Mascaró, Joan Pons, Miquel Angel Maria i Josep Pons Fraga, a l’IME | Javier Coll

TW
4

Els articles de Joan Pons, que combinen la creació literària amb la immediatesa periodística a la sèrie «Pedraules», publicats pel MENORCA l «Es Diari», han estat reunits, ordenats i publicats en un nou volum de la col.lecció Petit Format de l'Institut Menorquí d'Estudis.

És una edició conjunta de l'IME i «Es Diari», promoguda i duita a terme en el marc de les activitats del 75è aniversari del rotatiu insular. Aquesta novetat editorial, impresa als obradors de Gràfiques Menorca, surt al carrer amb motiu de la Festa del Llibre d'enguany.

L'autor, Joan Pons, escriptor i poeta ferrerienc explicà ahir el sentit pedagògic, l'esperit crític i els secrets que amaga aquest llibre amb el conseller de Cultura i Patrimoni de Menorca, Miquel Àngel Maria; el catedràtic Jaume Mascaró, president del Consell Científic de l'IME; la coordinadora científica, Josefina Salord, i l'editor del diari, Josep Pons Fraga.

Noticias relacionadas

«Es un llibre molt ric, amb una gran diversitat de temes; diferents registres -literari, poètic, narratiu, assaig-i un treball d'etimologia i recerca filològica, en la mateixa línia que el 'Glosari' d'Eugeni d'Ors», afirmà Fina Salord, que subratallà la doble riquesa de «Pedraules», en incorporar elements de tot allò que s'ha escrit sobre Menorca, que Joan Pons ha llegit amb atenció; i la seva vasta cultura literària. El conseller Maria Ballester va afegir que «la quotidieneitat de l'autor ho integra tot, amb una mirada exiliada, d'aquell menorquí que retorna a la seva illa nadiva i reviu el dia a dia, el batec del passat recent de Menorca».

Joan Pons, fill d'en Sebastià de La Sala, explicà que son pare, el recordat mestre de manobres, era un constructor que emprava les pedres. per a construir les cases de Ferreries. «Jo construesc i escric amb paraules, perquè les paraules són les pedres per als escriptors», digué l'autor de «Nàufrags», «El laberint de les girafes», «Barba-rossa», «Gossos de pluja2 i «La casa de gel».

L'actor mallorquí Antoni Gomila, molt vinculat a Ferreries, és l'autor d'un pròleg on afirma: «Com cada una de les pedres d'un marge, en Joan dóna a cada paraula la tasca d'estintolar una opinió, una actitud, un missatge, i forjar un mur d'estoica ressistència davant els avatars injustos de la vida i dels homes».