Sant Jordi 2016

Paraules de pedra, els mots de Menorca que descriu Joan Pons

L’Institut Menorquí d’Estudis i el diari «Menorca» han editat, a la col.lecció Petit Format de l’IME, el primer volum de les «Pedraules» menorquines de l’escriptor de Ferreries

|

Valorar:
Josefina Salord, Jaume Mascaró, Joan Pons, Miquel Angel Maria i Josep Pons Fraga, a l’IME

Josefina Salord, Jaume Mascaró, Joan Pons, Miquel Angel Maria i Josep Pons Fraga, a l’IME

Javier Coll

Els articles de Joan Pons, que combinen la creació literària amb la immediatesa periodística a la sèrie «Pedraules», publicats pel MENORCA l «Es Diari», han estat reunits, ordenats i publicats en un nou volum de la col.lecció Petit Format de l'Institut Menorquí d'Estudis.

És una edició conjunta de l'IME i «Es Diari»,  promoguda i duita a terme en el marc de les activitats del 75è aniversari del rotatiu insular. Aquesta novetat editorial, impresa als obradors de Gràfiques Menorca, surt al carrer amb motiu de la  Festa del Llibre d'enguany.

L'autor, Joan Pons, escriptor i poeta ferrerienc explicà ahir el sentit pedagògic, l'esperit crític i els secrets que amaga aquest llibre amb el conseller de Cultura i Patrimoni de Menorca, Miquel Àngel Maria; el catedràtic Jaume Mascaró, president del Consell Científic de l'IME; la coordinadora científica, Josefina Salord, i l'editor del diari, Josep Pons Fraga. 

«Es un llibre molt ric, amb una gran diversitat de temes; diferents registres -literari, poètic, narratiu, assaig-i un treball d'etimologia i recerca filològica, en la mateixa línia que el 'Glosari' d'Eugeni d'Ors», afirmà Fina Salord, que subratallà la doble riquesa de «Pedraules», en incorporar elements de tot allò que s'ha escrit sobre Menorca, que Joan Pons ha llegit amb atenció; i la seva vasta cultura literària. El conseller Maria Ballester va afegir que «la quotidieneitat de l'autor ho integra tot, amb una mirada exiliada, d'aquell menorquí que retorna a la seva illa nadiva i reviu el dia a dia, el batec del passat recent de Menorca».

Joan Pons, fill d'en Sebastià de  La Sala, explicà que son pare, el recordat mestre de manobres, era un constructor que emprava les  pedres. per a construir les cases de Ferreries. «Jo construesc i escric amb paraules, perquè les paraules són les pedres per als escriptors», digué l'autor de «Nàufrags», «El laberint de les girafes», «Barba-rossa», «Gossos de pluja2 i «La casa de gel».

L'actor mallorquí Antoni Gomila, molt vinculat a Ferreries, és l'autor d'un pròleg on afirma: «Com cada una de les pedres d'un marge, en Joan dóna a cada paraula la tasca d'estintolar una opinió, una actitud, un missatge, i forjar un mur d'estoica ressistència davant els avatars injustos de la vida i dels homes».

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Toni Rotger
Hace más de 4 año

M'ha agradat molt la referència de Josep Pons Fraga al pare de Joan Pons com "en Sebastià de La Sala". Demostra bon coneixement de la història popular i les vivència de Ferreries. Aniré a comprar el llibre, crec que val la pena llegir-lo. Enhorabona a l'IME i al diari Menorca.

Joan Pons, fill d’en Sebastià de La Sala, explicà que son pare, el recordat mestre de manobres, era un constructor que emprava les pedres. per a construir les cases de Ferreries

Valoración:2menosmas

Paraules premonitories
Hace más de 4 año

Un altre que molt prest viurà dels nostres imposts. Ja seu a la taula dels totems dinosauris de la "cultura".

Valoración:-2menosmas

marsinoli
Hace más de 4 año

¡Excelente idea!. ¿Podría hacerse también una edición de la sección de Adolfo Sintes sobre los predios?. Dentro de poco, muchos de ellos habrán desaparecido, al ritmo que se van cerrando empresas agrícolas, y ya muchos de ellos son pura ruina...

Valoración:9menosmas

Vetusta
Hace más de 4 año

Per un moment, he pensat que es tractava d'un altra Joan Pons; en qualsevol cas, un bon llibre per regalar aquests dies

Valoración:0menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1