D’esquerra a dreta, Carlos Mercadal, Guillem Benejam, Joan Triay i Vicent Goñalons; dalt, Manuel Vidal, Josep Pons, Miquel À. Maria, Francesc Florit i Miren Galdona. | Gemma Andreu

TW
3

Joan Triay i Vidal i Guillem Benejam Taltavull són els guanyadors dels Premis Illa de Menorca de Narració Curta i Poesia, el concurs que convoquen anualment el Consell i Editorial Menorca, en col·laboració amb La Caixa i Endesa. Un certamen que, a més, ha donat la sorpresa, enguany, de què un mateix participant ha guanyat en dues categories, un fet que no havia succeït mai.

Si el primer premi de Narració Curta ha estat per a Joan Triay, per a l'obra «Les estranyes restes d'un naufragi», el premi per a participants de fins a 25 anys també de narrativa i el de poesia han recaigut en «Ara o mai» i «Collita pròpia», de Guillem Benejam, un jove que ja va ser finalista en l'edició de l'any passat, i que enguany s'ha presentat amb èxit en les dues modalitats.

Els noms dels vencedors es van donar a conèixer dimarts capvespre, en l'acte que va tenir lloc al saló de plens del Consell, a Maó. Va ser allà on els guanyadors van rebre la notícia dels seus respectius premis, junt amb altres finalistes de la convocatòria.

Finalment, en la categoria de Narració Curta, el segon premi ha estat per al text «El fillet de la cara pigada», de Vicent Goñalons, des Castell, i en la de Poesia, «Cor endins», de Carlos Mercadal i Victory, de Sant Lluís, va quedar també en segona posició. Tots ells van rebre els seus premis, de mans de Miren Galdona, representant de La Caixa, Manuel Vidal, el delegat d'Endesa a Menorca, i Miquel Àngel Maria, el conseller insular de Cultura.

Veredicte

El jurat l'han integrat Pedro J. Bosch, Pau Faner, Aina Tur, Pilar Vinent, Lluís Vergés i Josep Pons Fraga, que han hagut de deliberar sobre la qualitat dels textos presentats. En total han estat 50 els originals que han participat al certamen de Narració Curta, i 38 els que ho han fet en el de Poesia.

Després d'una primera selecció, onze obres han estat finalistes en la modalitat de narrativa, i n'hi ha hagut nou en la de creació poètica.

Com expressà l'editor d'«Es Diari», Josep Pons Fraga, aquestes xifres de participació «posen de manifest que a Menorca hi ha moltes persones, anònimes i desconegudes, que escriuen prosa i poesia», i destacà que «la qualitat, el contingut, la composició, la redacció, el sentit i la tècnica dels originals presentats ha estat molt desigual, però no va ser difícil posar-nos d'acord», afirmà, tot valorant l'esforç i la dedicació dels membres del jurat, alhora de valorar els treballs presentats en aquesta nova edició del certamen, que ja prepara la convocatòria per a l'any que ve.