Albert Camus

TW
3

Les millors lletres a escala internacional aterraran a Sant Lluís en les primeres jornades literàries de la sala polivalent d'Albert Camus. Almenys quatre premis Nobel de Literatura acudiran a la trobada que es celebrarà entre el 29 i el 31 de maig de l'any que ve, per commemorar el 60è aniversari de l'entrega del prestigiós guardó suec a l'escriptor i filòsof algerià d'origen menorquí, Albert Camus.

El turc Ferit Orhan Pamuk, la rumanesa-alemanya Herta Müller i els francesos Patrick Modiano i Jean-Marie G. Le Clézio són per ara els convidats confirmats per la regidoria de Cultura del municipi, que pretén oferir una reunió dels més representatius premis Nobel mediterranis que enriqueixin al públic illenc amb les seves reflexions sobre la història i les formes de vida dels territoris que banya el mare nostrum.

Els encarregats de moderar les conferències dels intel·lectuals seran també personatges de pes, en aquest cas, en els mitjans de comunicació, com els veterans periodistes Iñaki Gabilondo i Josep Ramoneda i Camille de Toledo. Aquest últim, escriptor i artista visual, viu entre París i Berlín, és d'origen sefardí - la seva àvia encara parlava entre jueu i castellà -, i promet ser una de les veus més properes a la polifacètica figura de Camus per la seva experimentació amb múltiples arts que, en el cas del Nobel anaven del periodisme al teatre o la novel·la per conformar el pensament filosòfic de l'absurd.

La programació de l'esdeveniment, que per ara es troba en estat de proposta, té previst vehicular-se a través de tres eixos d'estudi, «La possibilitat d'una Ítaca», «Balizas. Camusianos para tiempos de crisis» i un altre temàtica, encara per confirmar per oferir una profunda immersió en la visió del món de Camus i com adaptar-la a l'actualitat mediterrània.

Amb la UIB

L'organització de les jornades compta amb la col·laboració de la UIB, cosa que tant el rector de la universitat, Llorenç Huguet com la regidora de cultura del municipi, Adelaida Ponsetí, esperen serveixi de precedent per configurar un conveni de col·laboració-marc entre la sala i la institució acadèmica, un pacte que s'ha anat gestant al llarg de l'any.

Ponsetí considera les trobades amb nobels mediterranis «un bon motiu per a començar a caminar amb la UIB» i Huguet els agraeix que comptin amb la universitat, que participarà en la part logística d'aquesta trobada. Qualifica la iniciativa que, recalca, sorgeix de la sala, d'«importantíssima per l'Illa» i espera que resulti un atractiu complement per formació cultural dels estudiants de la seu de Can Salort, a Alaior.

Ponsetí i Virginia Seguí, programadora de la sala polivalent, declaren que l'esdeveniment els causa «una gran il·lusió tant per Sant Lluís com pel que suposa a nivell insular» reunir personalitats amb el màxim reconeixement internacional de les lletres.

Ambdúes han ideat les jornades literàries juntament amb la directora de projectes culturals Sandra Maunac, d'origen francès i estiuejant històrica a Sant Lluís, i compten amb la col·laboració de l'IME i el Consell.

Els convidats

- Patrick Modiano
Francès, Nobel al 2014 pel seu relat del règim de Vichy.

- Jean-Marie G. Le Clézio
També d'origen francès, guardonat el 2008 per la seva «novel·la de la ruptura».

- Ferit Orhan Pamuk
Escriptor turc, Nobel al 2006, és conegut per reflectir el xoc entre cultures.

- Herta Müller
Rumanesa-alemanya, premiada al 2006, basa la seva obra en les dures condicions de vida sota la dictadura de Ceaucescu.