Portada de la revista

TW
3

La fita dels 75 anys (1941-2016), que enguany ha assolit el MENORCA l «Es Diari» l'ha convertit, amb més de 24.000 edicions, en la publicació periòdica de més llarga durada a l'Illa en superar en 5.000 a El Bien Público (1873-1939).

Amb aquest motiu, l'empresa editora del MENORCA distribueix demà -gratuitament per als suscriptors, i que s'entregarà amb la venda del Diari a les llibreries- una revista de 104 pàgines a color en la que ofereix una visió periodística dels fets i les notícies més rellevants a Menorca durant aquests 75 anys. Els investigadors Miquel Àngel Casasnovas, doctor en Història, i Alfons Méndez, economista, ambdós de l'Institut Menorquí d'Estudis, han redactat els textos de les cinc grans etapes d'aquestperiode.1941-1959:

La reconstrucció després de la guerra; 1960-1973: Una societat en canvi, el desenvolupament; 1974-1985: L'eclosió de la modernitat, la Transició; 1986-2000: La construcció de la nova Menorca; i 2001-2016: La Menorca del segle XXI. Anna Maria Bagur, llicenciada en Belles Arts, s'ha encarregat de la selecció de les imatges que il.lustren aquests textos.

Aquesta revista dels 75 anys també explica l'evolució i la trajectòria del MENORCA, amb les decisions de la primera etapa, protagonitzada per Fernando Jansà Guardiola (1941-1955); els canvis tecnològics -des de la tipografia a l'edició digital transitant per les linotípies-; les seus de la Redacció, oficines i tallers; els directors i els fets més significatius. Un reportatge que abasta els anys heroics, la refundació de 1955 i la constitució, en gener de 1957, d'Editorial Menorca, SA, que van fundar, com a socis accionistes Mn. Jaume Cots de Riera, que aporta la propietat del Diari; Francisco Hernández Escrivá, conseller delegat d'Administració; Guillermo de Olives Pons, president del Consell d'Administració; i Mateu Seguí Mercadal, conseller delegat de Redacció.

La tasca de Catalina Serra Tur, Marcos Carreras Carreras i José G. Diaz Montañés és explicada junt amb les entrevistes amb Bosco Marquès, que durant 25 anys desempenyà la direcció del Diari, i amb Paco Pons Capó, amb una trajectòria de cinquanta anys de feina al rotatiu insular. Un altre moment rellevant és l'actual etapa, iniciada el setembre del 2013, després de l'acord amb Ultima Hora Menorca. Els exdirectors Joan Cantavella i Juanjo Morales aporten les seves impressions.

Destacam la participació de nombrosos col·laboradors del Diari, amb una gran pluralitat d'idees i opinions, sobre diferents fets d'aquests 75 anys de la història recent de Menorca. A la revista, que s'obre amb una salutació del rei Felip VIè, hi escriuen Alex Grijelmo, expresident de l'Agència EFE, premi nacional de Periodisme; i els consellers d'Editorial Menorca Gerard Villalonga, administrador diocesà; i Miquel Seguí Puntas.