A Binisafúller es van poder veure les restes del derelicte i una extensa mostra d’àmfores púniques | Isaac Pons de Rosa

TW
0

Les Jornades Europees de Patrimoni s'han celebrat amb diverses propostes a nivell insular, com ara sessions de portes obertes a excavacions arqueològiques, activitats a diferents museus o visites gratuïtes a monuments talaiòtics o històrics.

L'Associació dels Amics del Museu de Menorca va encetar les jornades oferint als interessats la possibilitat de contemplar les restes del derelicte de Binisafúller. Entre els matins de dissabte i de diumenge hi van passar una quarantena de persones, equipades amb ulleres de bussejar, per veure el resultat de les excavacions que s'hi estan fent. Així, els que van decidir capbussar-se van veure parts del vaixell enfonsat i diversos pivots d'àmfora púnica, que els investigadors confirmen que anaven plenes de vi quan s'enfonsaren.

A banda d'aquesta experiència passada per aigua, a Ciutadella es va celebrar, dissabte dematí, l'activitat «Ajuda'ns, necessitam un arqueòleg!», en el marc de l'exposició «L'Illa dels talaiots», a la sala municipal del Roser, organitzat conjuntament amb el Museu del Bastió de sa Font.

El d'aquest diumenge va ser el dia amb més oferta, començant per les jornades de portes obertes a la Naveta des Tudons i a Torre d'en Galmés, i també a la torre de defensa de Fornells i al Fort Marlborough, a Cala Sant Esteve, uns espais que es van poder veure de forma gratuïta i que són gestionats pel Consell, a través de la Fundació Foment del Turisme de Menorca.

L'Associació Sa Cudia Cremada Fieldschool Archaeology va organitzar una visita guiada al jaciment ubicat a la finca que posa nom a l'entitat, el qual no havia estat excavat mai, fins que fa dos anys s'hi va iniciar un projecte codirigit per les arqueòlogues Montserrat Anglada, Cristina Bravo i Irene Riudavets. Elles van donar a conèixer a una vintena de persones les particularitats d'aquest assentament del Bronze Final i l'Edat del Ferro, i que fou ocupat fins a l'època islàmica, i en el qual s'hi ha confirmat la presència d'un recinte de taula.

El Museu de Menorca també va participar d'aquestes jornades oferint, ahir dematí, una visita guiada a l'exposició sobre l'arqueòleg Antoni Vives Escudero (1859-1925).