Es necessiten minuts per cada presa, amb la qual s’aconsegueixen imatges poètiques i nostàlgiquesEs necessiten minuts per cada presa, amb la qual s’aconsegueixen imatges poètiques i nostàlgiques | Laura Amores

TW
0

Una capsa de sabates, una furgoneta o una nevera poden reconvertir-se en càmeres amb un forat de la mida d'una agulla. Dotze fotògrafs especialitzats en la tècnica estenopeica, que substitueix la lent fotogràfica per un orifici minúscul en una caixa sellada a la llum, graven imatges poètiques, vibrants i d'una gran personalitat que des d'aquest dissabte es poden contemplar a la sala del Roser, de Ciutadella El col·lectiu French Pinhole Center ha portat la sèptima exposició internacional de fotografia estenopeica «Dans la plus simple appareil!» a la sala i presenta una col·lecció de més de setanta preses de la realitat diferents, la majoria paisatges urbans, a partir de sensibilitats i suports diversos.

En blanc i negre o colorejades després del revelat químic, cadascuna d'elles juga amb la imaginació de qui l'observa, que descodifica a la seva manera el missatge que amaguen les fotografies característicament borroses. El temps que necessita aquest tipus de fotografia artesanal per aconseguir una sola imatge provoca que les places més abarrotades de França, Xina, Alemanya, Estats Units o Canadà apareguin desertes i les peuades es difuminin en aires fantasmals. La fugacitat que expressen els retrats contrasta amb la paciència dels autors: poden estar fins a 20 minuts esperant un resultat que mai està assegurat. El procés per conèixer la càmera també és lent. La francesa OdilE, per exemple, va necessitar sis mesos per establir un diàleg enriquidor amb la seva vella càmera d'acordió de principis de segle XX, a la qual va extreure l'objectiu. «Cada càmera , cada persona obtenen un resultat diferent en el mateix moment», explica juntament amb l'alemany Matthias Hagemann, que capta el món amb una simple lata de refresc.

La singularitat de l'obra en un món automatitzat s'ho val i atorga més mèrit a un treball exquisitament artesanal que els representants de l'associació porten al públic menorquí després d'establir lligams amb els fotoclubs del Cercle Artístic i Revel'art, on OdilE és una sòcia molt activa.

La mostra, que ha passat per Nantes, Bourges i Barcelona, romandrà a Ciutadella fins el 7 de gener.