L’expedició menorquina, amb l’ambaixadora

TW
5

Una delegació menorquina ha estat a París per assistir a una reunió amb el Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics i Artístics (Icomos) de la Unesco. Ha estat una trobada per presentar l'informe sobre la candidatura a Patrimoni Mundial i resoldre diferents qüestions d'interès sobre l'expedient que aspira al reconeixement internacional.

Han viatjat a França el conseller d'Educació i Cultura, Miquel Àngel Maria, el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, i la tècnic del servei de Patrimoni de la institució insular, Joana Gual. Com explicava aquest dilluns Maria, aquesta era una reunió de treball després de la visita que va fer a Menorca, el setembre, un avaluador d'Icomos per conèixer els monuments que conformen la candidatura.

Després d'aquesta visita, l'avaluador ha remès el seu informe a un panell d'experts, i és amb aquest amb el qual s'han reunit els representants menorquins.

A la trobada hi van participar una vintena d'especialistes de diferents països, tant europeus com americans i asiàtics, i entre aquests, dos vicepresidents d'Icomos.

Aquests experts han volgut saber el motiu pel qual Menorca opta a Patrimoni Mundial a través de trenta-dos dels seus monuments i no pel paisatge cultural en general, i també s'han interessat per la interrelació entre aquests béns i el paisatge que els envolta. Igualment, es van demanar qüestions de caràcter tècnic, sobre dades historiogràfiques, datacions i períodes històrics dels jaciments.

Des de l'organisme internacional es va transmetre que l'expedient de la candidatura menorquina «té molta qualitat i que els ha agradat molt», digué Miquel Àngel Maria, tot i que «amb això no em puc a aventurar a dir si Menorca serà o no Patrimoni Mundial». Així, Maria es queda amb les «bones sensacions» de la reunió. «La feina està feta, tot el que ens han demanat té una explicació».

Per altra banda, a París també hi va haver una reunió amb l'ambaixadora d'Espanya davant la Unesco, Teresa Lizaranzu, qui ha ofert la seva col·laboració, i el Consell l'ha convidat perquè visiti Menorca i els seus monuments.