L’autor amb la seva vuitena novel.la a les mans i la traducció de «Els Nikolaidis» | LL.V.

TW
1

La nit del 12 de setembre de 1930, Paola, una atractiva jove, dispara un tret a Carlo Grimalt, un conegut i corrupte advocat, en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona en una representació de Tosca. Així arrenca «La noia que va sortir d'un quadre de Botticelli», la nova novel·la de Josep Maria Quintana (Alaior, 1950).

Tota l'obra està muntada al voltant del judici en que es veurà sotmesa la noia després de la seva temptativa fallida d'assassinat. A través de la vista judicial el lector anirà descobrint i comprenent -com també ho intenta descobrir i comprendre el meticulós magistrat que duu a terme la investigació- la relació complexa i descarnada d'uns protagonistes que viuran en un món carregat de violència, odi i amors folls.

És una novel·la de ficció, però en la que tota l'ambientació és ajustada a la veritat històrica, com en la resta d'obres de l'autor. En aquest cas l'acció transcorre entre 1914 i 1940 de manera que es retracten diferents etapes del nostre passat: la Dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil i el principi de la Postguerra. L'escenari principal és Barcelona, i els anys de pistolerisme, però també s'hi intercalen episodis que transcorren a Menorca i el Burgos franquista de la Guerra Civil.

Un dels personatges , Toni Canals, és menorquí. Es fill d'una desgraciada família que va patir l'empobriment amb la crisi de l'Anglo-Española i del Banco de Mahón l'any 1911. Aquest jove advocat penalista és un de les molts figures corals que giren en la novel·la al voltant de Paola Torelli, la bellísima dona que sembla sortida d'un quadre de Botticelli, que és l'eix central d'aquesta història.

Ella, filla d'una soprano italiana, que viu a Barcelona des de 1914, és jove, rica, bella i intel·ligent. Ha estat criada entre cotons i super protegida del món per una educació selectiva, en la que hi ha mancat, però, el contacte amb la seva mare i que a més viu un infern personals a causa d'unes relacions amb un home major que s'aprofita d'ella.


Complexitat

Josep Maria Quintana destaca la complexitat dels seus personatges, al qui els toca viure en una època històrica molt difícil que desemboca en una tràgica guerra civil i amb la no menys corrosiva postguerra.

«Es -afirma- una novel·la més aviat amarga. Una història de perdedors, no en sentit polític, sinó moral. Tots els personatges veuen com les seves il·lusions es degraden, com el món que havien imaginat o somiat s'enruna inexorablement, i com les relacions que havien volgut format s'esdevenen impossibles o es malmeten d'una manera implacable».

Editada per Pagès Editor, «La noia que va sortir d'un quadre de Botticelli», coincideix en les llibreries amb la sortida de una nova edició en castellà de «Els Nikolaidis» i amb l'anterior llibre de l'autor «Una història particular: Els conflictes Església-Estat a la Menorca del segle XVIII», publicat l'octubre de l'any passat.

El llibre amb les peripècies de Paola Torelli, Carlos Grimalt i Toni Canals de serà presentat a l'Ateneu de Maó, el 31 de març, amb la presència de l'editor i de l'escriptor Gabriel Janer Manila.