Ofrena a Palma. A la plaça de la Porta de Santa Catalina, es va fer ahir una ofrena floral molt a prop d’on afusellaren a Joan Mercadal. Uns fets que SUS Balears vol que es commemorin cada 1 de març, per omplir de contingut un Dia de les Illes Balears que consideren que no en té | Teresa Ayuga

TW
2

Només tres mesos després de la revolució menorquina de l'1 de març de 1810, i per donar-la per acabada, va ser empresonat, desterrat i afusellat el patró de mar menorquí Joan Mercadal, acusat falsament de ser l'incitador de la revolta contra la corona espanyola després del Tractat d'Amiens. L'assassinat va tenir lloc a Palma i el cos del menorquí va estar exposat al públic durant tot un dia, emmanillat al pal d'execució i amb el cartell «Se ha sentenciado por cabeza de motín, incendiario e insultador de las Armas del Rey».

Noticias relacionadas

Allò era el final de la revolta de 1810, contra les condicions imposades per la corona espanyola després d'obtenir el domini pel Tractat d'Amiens. Era una revolta típica del final de l'antic règim, provocada pels abusos fiscals, la mala administració i la manca de queviures.

I és que el canvi de dominació, de britànica a espanyola, va suposar greuges molt importants per a la població de l'Illa, contravenint, ja d'inici, l'article 13 del Tractat d'Amiens que fixava un termini de tres anys per a la implantació progressiva de les lleis i del nou govern.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 02 de marzo en Kiosko y Más