L’autor ha recollit informacions sobre cada un de les explotacions visitades | Javier Coll

TW
1

Els amants del camp menorquí tenen una bona oportunitat per conèixer, un poc més, la seva realitat, a través del llibre «Llocs i pagesos», d'Antoni Olives. Un volum que esdevé un autèntic vademecum de les finques que hi ha a l'Illa.

Aquest llibre és el resultat de la feina que, els darrers anys, ha anat fent Antoni Olives, i que ha traslladat setmanalment a les pàgines d'«Es Diari», per presentar la història i l'actualitat de les diferents explotacions agrícoles i ramaderes.

En aquest recull hi apareixen cent llocs, de tots els municipis. «Són els primers cent articles, publicats des del 2014, cada diumenge», explica Olives, qui actualment acumula ja una quarantena més de textos. «Duc fetes unes 140 ressenyes de llocs, de les 300 que hi ha en actiu», afegeix.

Per a l'elaboració dels textos, l'autor ha visitat personalment cada un dels llocs, on ha conegut els pagesos que hi viuen, els quals, han ajudat a repassar la història de la finca.

Al llibre, cada entrada consta d'una fitxa tècnica amb el nom del lloc, la localització, els noms de la propietat i dels pagesos, i una descripció detallada en la que s'expliquen els cultius que hi ha, i si es dedica a la llet, el formatge, la carn.

Igualment, es fa un recorregut per les diferents generacions que han passat per les cases. «És molt curiós veure com hi ha famílies senceres que mantenen la tradició pagesa», diu Olives, qui assegura que «és molt polit veure com hi ha nissagues senceres que continuen la tradició». I és que «al contrari del que alguns poden pensar, hi ha moltes parelles joves que aposten pel camp», cosa que considera molt remarcable. «Avui, el pagès ho és per vocació, perquè és una feina molt sacrificada». Encara més «tenint en compte el difícil que és treure'n rendiment econòmic», pels preus sempre a la baixa dels productes agraris.

Aquest llibre esdevé, idò, un homenatge a la pagesia. «Ells són els autèntics protagonistes, ja que, sense els pagesos, molts llocs ja estarien tancats». I no oblida que «el paisatge de Menorca és el que és, gràcies a la seva feina, cuidant la terra o aixecant parets».

«Llocs i pagesos» arriba coincidint amb la Fira del Camp del proper cap de setmana. El llibre es presentarà a la Sala d'Activitats Ciutadanes de l'Ajuntament d'Alaior, aquest dijous, a les 19.30 hores. Hi seran l'autor, Antoni Olives, la batlessa, Misericordia Sugrañes, i l'editor d'«Es Diari», Josep Pons Fraga.