Un panell de l’exposició «El viatge del Guernica» | EFE

TW
3

Una exposició didàctica dedicada a l'obra de Picasso «Guernica» visitarà Ciutadella a partir del 26 d'abril. La mostra està especialment adreçada als estudiants menorquins des dels nivells d'educació infantil fins al batxillerat i els graus superiors.

El programa EduCaixa de Caixa Bank portarà a la plaça des Pins de Ciutadella un exposició titulada «El Viatge del Guernica». Es tracta d'una mostra que gira al voltant de l'obra homònima de Pablo Ruiz Picasso, dedicada a reflectir els horrors de la Guerra Civil Espanyola, quan la Legió Còndor, d'Alemanya, i la Legió Italiana portaren a terme el dantesc bombardeig contra la localitat i la població de Guernica el 1937.

La mostra reconstrueix tot el procés de creació de l'obra pictòrica, des del moment que fou encarregada a l'artista per part del Govern de la II República i fins a la seva destinació actual al museu nacional Centro de Arte Reina Sofía, de Madrid.

El projecte expositiu de Caixa Bank és fruit d'una feina d'investigació que ha permès fer el seguiment detallat dels viatges que ha conegut l'obra, i com ha acabat convertida en una obra simbòlica sobre les atrocitats de les guerres.

A Menorca, els estudiants podran fer la visita de l'exposició fins al dia 21 de maig, amb un seguit de propostes didàctiques per reflexionar i debatre les qüestions de fons que el quadre suscita.

Bombardeig

A principis de 1937 Picasso es trobava a París en un període de crisi personal i creativa. Durant el mes de gener representants del Govern de la Segona República Espanyola li va encarregar un quadre que decorés el Pavelló Espanyol durant l'Exposició Universal de 1937 a París.

El tema li vingué al cap en tenir notícies del bombardeig sobre Guernica el 26 d'abril d'aquell any que va destruir la ciutat vasca i va causar un gran nombre de morts. El primer de maig, Picasso va participar en una manifestació a París on els manifestants van exigir justícia per la masacre dels nazis a Guernica. Aquell mateix dia l'artista ja en va esbossar diversos estudis previs, al seu taller parisenc.

La primera imatge que Picasso va rebre del bombardeig va ser a través dels diaris francesos, el que propicia la teoria que va interioritzar l'horror que això va suposar, reflectint-lo amb tons negres i blancs.

Picasso va tardar molt poc temps en acabar el quadre, un mural de 3,5 metres d'alt metres i 7,8 de llarg pintat amb oli, que va acabar el 4 de juny. Es va exposar per primera vegada el 12 de juliol de 1937 al pavelló de la República Espanyola en l'Exposició Universal de París.

El Guernica mostra persones, animals i edificis destrossats per la violència i el caos generats per les bombes. Fotografies del procés de creació van ser preses per la llavors parella de Picasso, Dora Maar. Ara reproduccions d'aquells documents es podran veure a Menorca.