Joan Pons amb el fotògraf Damià Coll, que participa en un dels seus projectes, al Castell de Montjuïc

TW
0

L'escriptor ferrerienc Joan Pons és un dels vint escriptors que han estat premiats amb una beca d'escriptura Montserrat Roig en el marc del programa Barcelona Ciutat de la Literatura de la Unesco per a l'any 2018.

L'objectiu de la beca és recolzar projectes literaris que tinguin relació amb la ciutat de Barcelona, impulsar textos que projectin la imatge literària de la ciutat al món i homenatjar l'escriptora i periodista que dona nom als ajuts. La dotació econòmica de la beca és de 3.000 euros.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de diferents institucions de Barcelona que cedeixen un espai de treball adequat per tal que els becats puguin portar a terme el seu procés creatiu al llarg de dos mesos. Pons ha triat el Castell de Montjuïc com a espai de treball.

Maneres de morir

L'autor de «El laberint de les girafes» va presentar el projecte «Maneres de morir i estimar Barcelona» consistent en escriure una novel·la que recrea les vides dels veïns d'un pati i a un interior d'illa de l'Eixample, inspirat en el que ell mateix viu.

L'edifici en què ara viu va estar habitat, després de la Guerra Civil, per militars que organitzaven dinars pantagruèlics durant la postguerra a la vista de la resta de vesins que passaven gana. La vesina del principal segona era una vídua de militar que traficava amb diamants que va deixar el pis i el valuós mobiliari en herència a una cuidadora en tost de fer-ho a la pròpia família.

Paral·lelament, Pons està escrivint una segona novel·la similar a «Barba-Rossa» que es titula «El carreró del Sol», un dietari dels dies al castell i una sèrie d'històries pautades per les estacions del metro i de l'autobús que ha d'agafar per pujar a Montjuïc. A més participa en un projecte artístic amb Tònia Coll i Damià Coll.

El novel·lista menorquí lamenta que mentre Barcelona inverteix 60.000 euros perquè vint escriptors escriguin de la ciutat, Menorca, que te un problema d'estacionalitat, no faci accions d'aquest estil.