Navidad 2018

La Sibil·la anuncia la fi del món amb el seu cant medieval

|

Valorar:

Cant de la Sibil·la a Menorca per anunciar Nadal

24-12-2018Youtube: Menorca.info TV

«Lo jorn del Judici/parrà qui haurà fet servici./Jesucrist, Rei universal/home i ver Déu eternal/del cel vindrà per a jutjar/i a cada u lo just darà.».

Unes 150 persones van ser testimonis de la profecia en llengua vulgar del «Judicii signum», que va interpretar un any més la soprano alaiorenca Maria Camps. Va ser a l’església de Santa Maria, de Maó, on fa dotze anys, i després de 250 d’absència, es va recuperar aquesta representació litúrgica que durant l’edat mitjana va ser interpretada al sud d’Europa, sent d’especial rellevància en les nits de Nadal de Catalunya, Mallorca, Menorca, el País Valencià i l’Alguer. Fou prohibit després del Concili de Trento però es va continuar representant fins al segle XVIII, per ordre del Bisbat de Menorca.

Precisament, del segle XVIII és el manuscrit d’aquesta versió del cant que Maria Camps interpretà a cappella i amb una espasa aixecada davant del rostre, amb l’organista Tomé Olives fent els interludis. Són unes notes d’estètica tenebrosa, que acompanyen la profecia sobre la fi del món.

A la interpretació del cant van seguir dues peces més, el «Kyrie», amb veu, orgue i la trompeta de Vicent Garcia, i «La setena trompeta», amb els dos instruments.

Avui, a Ciutadella i Alaior

La tradició del Cant de la Sibil·la s’estén els darrers anys per l’Illa. És així que avui dilluns es sentirà a la Catedral de Menorca (18.30 hores) i a l’església de Santa Eulàlia d’Alaior (20.30 h), també amb Maria Camps fent de Sibil·la.

Comentar


Todos sus comentarios serán previamente moderados. Gracias por participar.

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Atrevida
Hace un año

Si bitifle, la ignoracia es muy atrevida. Aunque tambien es verdad: Para gustos, colores !

Valoración:0menosmas

batuadell
Hace un año

Es un cántico poco agradable, aun que muchos no se atrevan a decirlo

Valoración:13menosmas

bitifle
Hace un año

si ya me parecía aburrido y un tostón ver el canto este por IB3 , ya que los mallorquines siguen con el tema , resulta que ahora se extiende por Menorca , no seria mejor importar costumbres mas divertidas y alegres , tipo ghospell, que no esta Sibil.la que es mas aburrida que yo que se, menuda manera de acabar el año, anunciando el fin del mundo . hay que ver .

Valoración:-6menosmas

manumenorca
Hace un año

... llevan anunciando el día del juicio final desde tiempo inmemorial, y nunca pasa... llevan deseando el apocalipsis todo este tiempo y nunca llega... yo estoy seguro que no lo veré en el tiempo de vida que me ha tocado, ni tampoco pasará cuando me haya ido, pero ese no es el problema, sino el ansia que tienen algunas confesiones en que ocurra, la fruición con que lo esperan, para reivindicarse y salvarse de no se sabe bien qué... pero tranquilos que nunca ocurrirá nada así, disfrutad de vuestra vida

Valoración:-4menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1