Abelairas, el primer per la dreta, de retxes, a l’acte que es va celebrar aquest dissabte a Alaior

TW
0

El glosador i cantant Josep Abelairas Gener, ha estat el guanyador del XVI Premi Josep Vivó de Glosa Escrita que un any més ha organitzat el Consell, amb l’objectiu de promoure l’art de la glosa.

El nom del guanyador s'ha conegut aquest dissabte vespre, durant l’acte que va tenir lloc a l’església de Sant Diego, a Alaior.

El jurat del certamen ha valorat «la coherència temàtica i la qualitat formal de les gloses quant a mètrica i recursos lingüístics» de l’obra titulada «L’altra cara de la moneda», que Abelairas havia presentat sota el pseudònim Milà. Per altra banda, hi ha dues gloses finalistes, «Es carretó de sa revolta», de Marc Barceló Febrer, i «Passar es boix», de Moisès Coll Marquès.

Les bases del concurs estableixen els criteris objectius que serveixen per valorar les gloses presentades. Així, es valora el domini de la mètrica i de la composició poètica que demostri l’autor, la riquesa lèxica i l’ús de recursos retòrics, la correcció lingüística, el tema escollit i la seva actualitat, i també la coherència temàtica del conjunt de les gloses.

El jurat ha estat integrat per Jaume Gomila, de la Secció de Llengua i Literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis, Joan Moll, de l’associació Soca de Mots, Pau Gener, del Col·lectiu Folklòric de Ciutadella, Miquel Àngel Adrover, el guanyador de l’edició de l’any passat del concurs, Pilar Vinent, assessora lingüística del Consell, i Antoni Ferrer, el director insular de Cultura i Patrimoni.

En la convocatòria d’aquest any del Premi Josep Vivó de Glosa Escrita s’han presentat un total de set obres, una xifra inferior a les onze que hi van participar en l’edició anterior.

Es dona la casualitat que Josep Abelairas va ser finalista l’any passat, i que Marc Barceló, que va guanyar el concurs el 2017 i va ser membre del jurat l’any passat, ha estat finalista enguany. Mentre, Moisès Coll ha estat finalista les dues darreres edicions.