L’eliminació d’un tros de paret seca permet un millor accés al recinte de taula i una millor visió. | Gemma Andreu

TW
2

El recinte de taula de Torralba d’en Salort presenta una imatge renovada arran de la primera campanya d’excavació que es va fer el mes de novembre. S’ha retirat un tros de paret seca moderna que obstaculitzava la visió del monument i que amagava, al subsòl, una foganya, dos sitjots i una pilastra adossada al mur, a més de nombrós material ceràmic, fonamentalment vasos i àmfores. Unes troballes que han suposat tota una sorpresa i que obren noves vies d’investigació per entendre l’organització social en l’època prehistòrica.

Els resultats de les prospeccions es van presentar ahir dematí, amb la presència de les gestores del jaciment i codirectores de la intervenció, Irene Riudavets i Cristina Bravo, a més del director de la Fundació Illes Balears, Dib Morad, i el conseller insular de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria.

Des dels anys 70 i 80 no es feia a Torralba d’en Salort cap treball arqueològic, tret de la intervenció per restaurar la sala hipòstila de 2017, segons recordava ahir Cristina Bravo. I els resultats han estat positius.

«Es va decidir treure una part de la paret seca, que és moderna i que estava adossada a la façana del recinte de taula», explicava Bravo, qui detallà que l’excavació es va fer just per allà on passava el mur. «La sorpresa ha estat que hem trobat molta ceràmica relacionada amb el recinte, àmfores d’Eivissa i de la península Itàlica, vasos i moltes restes de fauna», de cabra, be, porc i vaca. A més «hi ha un paviment enllosat, com si fos un camí que condueix cap a la taula, i al costat de l’entrada del recinte, una llar de foc», segueix Bravo. «Encara no sabem la seva utilitat ni perquè hi ha una foganya a dins i una altra a fora del recinte, però obre noves possibilitats per entendre l’organització social» de l’època. «Tal vegada alguns membres no podien entrar a dins, i tenien la llar a fora», especula l’arqueòloga.

També hi ha un pilar adossat al mur i s’han localitzat dos sitjots, amb canalitzacions perquè s’hi vessi l’aigua de pluja, que seran excavats quan se segueixin les feines. I és que es preveu fer intervencions anuals, amb el suport econòmic del Consell. El 2018 es va destinar una ajuda de 6.000 euros.

Jornada de portes obertes

Per donar a conèixer les novetats que hi ha en relació al jaciment, aquest diumenge, a partir de les 10 hores, es farà una visita guiada oberta al públic.