TW
10

El nou expedient de la candidatura de Menorca Talaiòtica ja no consisteix en una llista de jaciments arqueològics individuals, sinó d’àrees de l’illa que mostren diferents maneres d’ocupació del territori i construcció del paisatge en època talaiòtica. L’equip redactor presentà aquest dimarts l’estat dels seus treballs a la Comissió Assessora de la candidatura.

Per definir les noves zones i els seus límits, l’equip que encapçala Cipriano Marín ha tingut en compte els jaciments talaiòtics en sentit ample, considerant tant les restes corresponents al talaiòtic inicial (1200-500 aC) com aquelles que daten del talaiòtic final (500-123 aC).

Les cinc àrees dissenyades pels experts intenten exemplificar les formes a través de les quals les comunitats humanes de l’època talaiòtica es van relacionar amb el paisatge de l’illa

Territoris i elements

Com es pot veure al mapa d’aquesta pàgina la Zona 1 ocupa la part sud del terme de Ciutadella, i inclou, com a elements destacats, els jaciments de Son Catlar, Sa Naveta des Tudons, Torrellafuda i Torretrencada.

La Zona 2 abasta l’espai comprés entre el barranc de Torre Vella i el barranc de Son Boter, i inclou, com a elements destacats, els jaciments de Sant Agustí i la Cova des Coloms.

La Zona 3 inclou l’àrea compresa entre el Barranc de Llucalari i el barranc de Cala en Porter, i com a elements destacats, el jaciment de Torre d’en Galmés.

La Zona 4 ocupa un territori al sud i oest de Maó, arribant fins al terme d’Alaior. Inclou, com a elements destacats, Torrellissar, So Na Caçana, Torralba d’en Salort, Rafal Rubí, Talatí de Dalt, Torelló, Cornia Nou, Sa Cudia Cremada, Trepucó i Calescoves.

La Zona 5 abasta una àrea al nord de l’Albufera des Grau. Inclou, com a jaciment destacat, sa Torreta de Tramuntana.

A part d’aquestes zones els experts acabaran de valorar la conveniència d’incloure alguns elements aïllats, com la necròpolis de Cala Morell (que figurava en el primer expedient) i l’assentament costaner de Cap de Forma.