Robert Ryan i Ida Lupino en una imatge de la pel·lícula ‘On dangerous ground’ que Nicholas Ray dirigí en 1951.

TW
0

Una temporada més, i en van vuit anys, l’Ateneu de Maó inicia el seu particular cicle de projeccions de cinema negre, amb pel·lícules de tots els temps principalment nord-americanes i darrerament combinades amb una d’europea i una altra d’espanyola, tot i que sempre basant-se en el llibre «El Cine Negro. Los Grandes Olvidados» de Mario Delgado, principal impulsor d’aquest cicle fins a la seva mort a finals de 2016.

Aquesta nova temporada, que coordinen entre César Rodríguez i Fernando Sabino per part del Cine Club de l’Ateneu de Maó, integrarà un total de nou pel·lícules, sempre en dilluns i a les 19.45 hores al mateix Ateneu, des del 7 d’octubre en què en farà la primera projecció fins a l’1 de juny amb la darrera (una cada mes i amb aforament limitat).

Una de les novetats de la nova temporada, i tot seguint el mateix esquema amb una breu presentació abans de cada projecció, és que les sessions seran gratuïtes per a tothom, a diferència d’anteriors edicions en què normalment era gratuït per als socis de l’entitat i els no socis pagaven dos euros. A la vegada, una de les intencions, segons que explica César Rodríguez, és que la gran majoria puguin seguir veient-se en versió original subtitulada.

Si bé les nou pel·lícules programades no tenen un fil conductor comú, com no sigui que pertanyen al cinema negre i que es basen, quasi totes, en el llibre de referència de Mario Delgado, sí que amb la programació es vol retre un petit homenatge, subtil i un poc encobert si es vol, a l’actriu i directora Ida Lupino. Açò a través d’alguns films que incorporen, ja en aquella època (les pel·lícules van de l’any 1933 a 2008), algunes pinzellades de temàtica feminista i de dona.

Lupino va néixer a Londres en 1918, a la llar d’una família d’actors teatrals i ambientant-se ja de ben petita al món dels escenaris. Va ser, però, als Estats Units, on més endavant es traslladà amb la seva família, on va desenvolupar la seva carrera cinematogràfica com a actriu i directora.

Precisament, estrenant el cicle, la primera pel·lícula que es podrà veure, el 7 d’octubre, serà «On dangerous ground», dirigida per Nicholas Ray i on Ida Lupino és protagonista. I a la segona, l’11 de novembre, es veurà la seva faceta com a directora, amb «Outrage», on la jove dona protagonista és perseguida i violada per un home just abans de casar-se i es veu com, tot i la violació, encara haurà d’aguantar la vergonya.

Robert Ryan i Ida Lupino en una imatge de la pel·lícula ‘On dangerous ground’ que Nicholas Ray dirigí en 1951.

Programació

Dilluns 7 d’octubre. A les 19.45 h, «On dangerous ground». 1951. Estats Units. Dirigida per Nicholas Ray i protagonitzada per Ida Lupino, Robert Ryan i Ward Bond entre d’altres. És un thriller melodramàtic.

Dilluns 11 de novembre. A les 19.45 h, «Outrage». 1950. Estats Units. Dirigida per Ida Lupino i protagonitzada per Mala Powers, narra una història moderna i atrevida en la seva trama, com és el d’una dona violada i la vergonya que haurà d’aguantar.

Dilluns 16 de desembre. A les 19.45 h, «20.000 años en Sing Sing». 1933. Estats Units.. El film està dirigit per Michael Curtiz i compta amb Spencer Tracy, Bette Davis i Arthur Byron entre els seus protagonistes.

Dilluns 13 de gener. A les 19.45 h, «Los nuevos centuriones». 1972. Estats Units. Richard Fleischer dirigeix George C. Scott i Stacey Keach per parlar d’un veterà policia a punt de jubilar-se i el seu company de feina.

Dilluns 10 de febrer. A les 19.45 h, «Me hicieron un fugitivo». 1947. Regne Unit. Alberto Cavalcanti és el director d’aquest film de crims i venjances en què Morgan s’uneix a la banda de Narcy, matant un policia en el seu primer encàrrec.

Dilluns 9 de març. A les 19.45 h, «Los hermanos Rico». 1957. Estats Units. Dirigida per Phil Karlson. Eddie Rico és el comptable retirat d’una organització mafiosa, però desfer-se del passat a vegades no és tan fàcil.

Dilluns 20 d’abril. A les 19.45 h, «Ligeramente escarlata». 1956. Estats Units. John Payne i Rhonda Fleming són els protagonistes que dirigeix Allan Dwan en aquest film de gàngsters i suborns policíacs.

Dilluns 11 de maig. A les 19.45 h, «25 kilates». 2008. Espanya. Patxi Amezcua dirigeix aquest thriller en què Abel és un home solitari que treballa cobrant deutes a morosos. Tot i que el sou és bo, la feina, però, no és molt agradable...

Dilluns 1 de juny. A les 19.45 h, «Retorno al pasado». 1947. Estats Units. Pel·lícula de culte dins el cinema negre en què Jacques Tourneur dirigeix Robert Mitchum, Jane Greer i Kirk Dou