Atenció preferent per a 21 jaciments de la Menorca Talaiòtica

|

Valorar:
La Cova des Coloms, al terme des Migorn Gran, és un dels 21 jaciments que rebran una atenció preferent del Pla de Gestió que encarregarà el Consell

La Cova des Coloms, al terme des Migorn Gran, és un dels 21 jaciments que rebran una atenció preferent del Pla de Gestió que encarregarà el Consell

Tots els jaciments que es troben dins les àrees territorials definides a la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial seran objecte dels treballs del Pla de Gestió, però mentre n’hi haurà alguns que tindran una atenció de caràcter bàsica, n’hi haurà 21 que rebran una atenció preferent, en relació amb el seu entorn de protecció legal i les seves àrees paisatgístiques.

De la llista d’aquests 21 n’hi ha 7 situats al terme d’Alaior (Torre d’en Galmés, Torralba d’en Salord, So na Caçana, Torrellissar, Calescoves, Navetes de Rafal Rubí i Navetes de Biniac-L’Argentina), 6 al de Maó (Trepucó, Cornia Nou, Sa Cudia Cremada, Torelló, Talatí de Dalt i Sa Torreta de Tramuntana), 5 al de Ciutadella (Son Catlar, Naveta des Tudons, Torretrencada, Torrellafuda i Cala Morell) i 3 al des Migjorn Gran (Sant Agustí, Cova des Coloms i Binicodrell de Darrere).

Aquest és un dels punts que hauran de tenir en compte les propostes que vulguin optar a la convocatòria que acaba d’obrir, per procediment obert i tramitació ordinària, el Consell de Menorca per contractar els treballs de redacció del Pla de Gestió dels béns de la candidatura de la Menorca Talaiòtica per a la seva inscripció com a Patrimoni Mundial de la Unesco, tractant-se «de definir el sistema de gestió encaminat a conservar el valor universal excepcional que es considera que té la candidatura, així com garantir-ne l’autenticitat i integritat».

Les ofertes poden presentar-se al Consell en el termini de 25 dies naturals des del següent a l’anunci, per un import de 57.408 euros IVA exclòs, preu que pot ser millorat a la baixa.

Una volta adjudicat, el termini màxim d’execució del contracte serà de 7 mesos, la suma dels terminis d’execució de les tres fases en què s’ha dividit l’entrega parcial dels treballs a realitzar (2, 2 i 3 mesos respectivament), amb els documents que s’hauran de presentar en català, castellà i anglès. Els terminis no inclouen el temps que l’administració inverteixi a elaborar l’informe favorable que necessiten els treballs de cada fase per passa a la següent.

Entre els treballs a realitzar hi són els d’anàlisi i diagnosi del conjunt de la Menorca Talaiòtica i propostes de conservació com un manual de bones pràctiques per al manteniment, protecció i conservació preventiva dels béns o de difusió com proposar la creació d’un centre d’interpretació de la Menorca Talaiòtica i del paper del Museu de Menorca, en tant que principal espai d’interpretació del patrimoni històric.

A la vegada, també s’han de fer propostes per un sistema de gestió de les visites, que, a més de tenir en compte tots els altres jaciments de la candidatura, ha de prestar especial atenció a cinc: Torre d’en Galmés, Naveta des Tudons, Son Catlar, Trepucó i Calescoves. Dins l’apartat de control i avaluació de les visites i de l’activitat turística, el Pla de Gestió haurà d’identificar les tendències i evolució dels visitants (turistes i locals), fluxos i periodicitat, així com incloure una anàlisi de mobilitat en els béns, sostenible i de baix impacte.

Caràcter preferent

Al Pla de Gestió

Trepucó

Cornia Nou

Sa Cudia Cremada

Torelló

Talatí de Dalt

Sa Torreta de Tramuntana

Torre d’en Galmés

Torralba d’en Salord

So na Caçana

Torrellissar

Calescoves

Navetes de Rafal Rubí

Naveta de Biniac-L’Argentina

Sant Agustí

Cova des Coloms

Binicodrell de Darrere

Son Catlar

Naveta des Tudons

Torretrencada

Torrellafuda

Cala Morell

Al sistema de visites

Torre d’en Galmés

Naveta des Tudons

Son Catlar

Trepucó

Calescoves

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Inevitable
Hace un año

El control per la protecció dels monuments és inevitable. Actualment reben moltíssimes visites. A passat per tot, com podem veure viatjant. Abans es podia entrar lliurement a totes les catedrals (només es pagava per veure el “tresor”) i al Parc Güell, per exemple.

Valoración:1menosmas

LITUS
Hace un año

Pepa. A mi m'agrada anar a sa Cova des Coloms i asseure'm en silenci i en pau. No em sembla raonable que m'obliguin a anar en grup i m'impedeixin es lliure accés que he gaudit durant dècades.

Valoración:3menosmas

Pepa
Hace un año

En resposta a Ullastre: Molt poca responsabilitat té un comentari com el teu, quan aquests treballs tenen com a objectiu tot el contrari: la seva preservació i no que la gent vagi a ells a pujar-se a totes les pedres, llançar fems, fer botellón, pintar grafitis, etc etc. El teatre de Mérida, Pompeya i mil puestos més estan controlats amb horaris etc i no són Disneyland! Així sí que es destrueix un jaciment...posar mesures de control no ho és.

Valoración:4menosmas

inde
Hace un año

Per quan una Facultat d'Arqueologia a Menorca?

Valoración:4menosmas

LITUS
Hace un año

Pobres yacimientos, seguro que se los cargan a base de destruir su encanto convirtiéndolos en atracciones de disneylandia arqueológica.

Valoración:-1menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1