Monumental hipogeu a Torralba

|

Valorar:
El que dona monumentalitat a l’hipogeu, de planta complexa i diversos ambients, són les 3 columnes exemptes amb base repicada

El que dona monumentalitat a l’hipogeu, de planta complexa i diversos ambients, són les 3 columnes exemptes amb base repicada

Josep Bagur Gomila

Feia anys que no hi havia entrat ningú. En el seu moment, potser des de finals del segle XIX o principis del XX, aquest espai del poblat de Torralba d’en Salort, conegut com la «cova des Pou», s’havia reconvertit en cisterna per a usos agrícoles i ramaders, tapiant-se l’entrada amb un mur de grans blocs de pedra i morter i amb un bon gruix (uns 2 metres) de terra, i fent un forat al sostre i col·locant-hi damunt un coll de cisterna, servint per a la recollida d’aigua de pluja.

Ara, dins les intervencions de posada en valor del jaciment que està fent l’empresa Nurarq, que s’ocupa de la gestió integral del recinte des de 2017 a través d’un lloguer a la propietat (Fundació Illes Balears, que és privada i ho ha finançat del tot), i després de dos mesos intensos de feina, s’ha recuperat aquell espai com el que era en origen, un hipogeu (cova d’enterrament artificial) del talaiòtic final, resultant d’una gran monumentalitat en ser un dels més grans que hi ha dins els poblats de l’Illa, comparable als grans hipogeus exteriors del barranc de Cala Morell o del penya-segat de Calescoves.

[Lea la noticia completa en la edición impresa del 07 de marzo en Kiosko y Más]

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Menorquí català
Hace un año

Idò, es capvespres, per es que comentau que no enteneu l'idioma, us apuntau a català, o almenys intentau xerrar-ho en tost de queixar-vos tant de que rallam malament. Després ho podreu traduir als vostres amics i coneguts.

Valoración:0menosmas

M28030
Hace un año

Lo peor de Torralba es el horario de visitas al igual que otros recintos que lo hacen muy dificil para residentes que trabajamos. Pel que fa a l'idioma poden copiar i enganxar en el traductor de Google.

Valoración:2menosmas

Menorqui i Español
Hace un año

Para Viajero: i lu mes trist es que sa noticia está tota en Catalá estandar si almenus estegues en Menorqui. Y lo más triste es que la noticia está toda en catalán estándar, si por lo menos estuviera en Menorquin.

Valoración:-3menosmas

Viajero
Hace un año

Como armante de historia, me he gustado leer este artículo. Pero como muchos interesados no dominamos este idioma en que se publican este importante articulo... La historia se queda en nada. Como me he gustado a comentar a mis amigos y estudiantes de varios países, donde se hablan ingles y español, así se queda. Aviso a los navegantes.

Valoración:0menosmas

jo
Hace un año

Enhorabona per sa feina!!!

Valoración:24menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1