El passat dilluns es va fer un assaig de l'encesa | Josep Bagur Gomila

TW
10

L'acte de l'encesa de torres, talaies i talaiots al que s'ha adherit a Menorca previst per aquest dissabte s'ajorna dues setmanes per la previsió de mal temps per aquest cap de setmana. A Mallorca l'acte es posposa al 16 de gener, però a Menorca, i per no coincidir amb la celebracioó de la Diada, es farà el dissabte 23.

L’adhesió de Menorca suposarà que els encarregats d’encendre les bengales hauran de pujar als monuments prehistòrics. Un fet que ha generat una certa controvèrsia, ja que legalment no es pot accedir a la part superior dels talaiots.

El Consell i una vintena d’entitats de l’Illa ja fa uns anys que participen en aquesta iniciativa del Consell Insular de Mallorca, per reivindicar la defensa dels drets humans i sensibilitzar la societat sobre la situació de la Mediterrània, on situacions extremes obliguen a fer desplaçaments migratoris que s’acaben cobrant moltes vides.

L’acció implica que «una o dues persones» pugen al talaiot «d’una forma controlada i segura» i sense malmetre les restes prehistòriques. «Està prohibit pujar-hi per lliure, perquè acabaria danyant el monument, en aquest cas és una acció puntual i no suposa cap perjudici».