TW
1

L’estudi fotogràfic Sturla compleix 120 anys, una efemèride que la família vol celebrar oferint a clients i públic un tast del seu extens llegat documental, format per milers d’instantànies que permeten rememorar la Menorca d’antany.

«Recordem temps passats» és el títol de l’exposició que es pot veure a Maó fins després de festes. Es divideix en dos espais, a la botiga que els Sturla tenen al cap de cantó entre la Plaça del Carme i el Carrer del Nord, i a la vesina Galeria Kroma, al Carrer d’Anuncivay.

Llegat documental

El 1901, Paco Sturla Portella (nascut a Maó el 1882) va obrir al Camí des Castell un estudi que, temps després, es traslladaria, primer al Carrer Nou i, fa ja 80 anys, al local de la Plaça del Carme. Així ho recorda Xisco Sturla Parpal (Maó, 1950), nét del primer fotògraf de la família i fill de Joan Sturla Benejam (fill de Paco i Antònia Benejam Saura, filla de mestre Joan Benejam Vives i Catalina Saura Fuguet).

Sebastià Moll, de la Galeria Kroma, i Xisco i Paco Sturla, pare i fill, tercera i quarta generació de la nissaga de fotògrafs menorquins.
Sebastià Moll, de la Galeria Kroma, i Xisco i Paco Sturla, pare i fill, tercera i quarta generació de la nissaga de fotògrafs menorquins.

Xisco Sturla i el seu fill Paco Sturla Rabadán gestionen avui el negoci familiar. Ells són la tercera i la quarta generació d’aquesta nissaga de fotògrafs nascuts i criats en les entranyes de l’art fotogràfic i hereus d’aquest magnífic fons documental.

L’exposició, en el muntatge de la qual ha participat Miriam Sturla, conté mig centenar de fotografies en diferents formats, on apareixen racons de tota Menorca, com ara els ports de Maó i Ciutadella o escenes quotidianes de carrers de tots els pobles de l’Illa, el camp, el litoral. La majoria de les imatges estan exposades a la Galeria Kroma, gràcies a la col·laboració de Sebastià Moll, i la resta es pot veure a la botiga de la Plaça del Carme.

A més, la col·lecció fotogràfica s’acompanya d’una mostra d’aparells i materials que, durant dècades, foren el dia a dia de l’ofici fotogràfic. Es poden veure diverses càmeres, de petit, mitjà i gran format, negatius antics sobre placa de vidre i les seves evolucions, una ampliadora, una premsadora, una esmaltadora o un retocador de negatius, on els fotògrafs passaven hores corregint defectes en els halurs de plata.

La mostra esdevé una síntesi del que ha estat i segueix sent la passió per la fotografia que conserva la família Sturla i que ha ajudat a configurar aquest testimoni gràfic de la darrera centúria a Menorca.