Mama Fiera (Sandra Lucena), durant la seva intervenció al centre cultural Le Jjaques Frankt de Brussel·les.

TW
1

Nou èxit de Mama Fiera. La representant menorquina i campiona d’Espanya de poetry slam ha aconseguit el subcampionat del concurs europeu. Ha estat a Brussel·les, on aquest divendres ha participat en la final, en la qual han participat poetes de vint països i on va resultar guanyadora la representant belga Marie Darah.

Només 22 punts han separat la guanyadora de la segona classificada, en una competició que s’ha celebrat al centre cultural Le Jaques Franckt. Allà, els vint participants van recitar els seus poemes. En el cas de Mama Fiera (Sandra Lucena), va optar per «Toma la palabra», text que ja va interpretar a la final nacional de Saragossa.

«Estic al·lucinada», confessava ahir Lucena, ja des de Menorca, després del viatge de tornada de dissabte. «Pensava que no s’entendria el missatge, per les diferències en el llenguatge i en la cultura», admetia, referint-se a la gran diversitat, tant de participants com de públic, que reunia el concurs. «La sorpresa ha estat veure que a Brussel·les són culturalment molt oberts, parlen diferents idiomes i m’han entès perfectament».

El concurs

A diferència del certamen nacional, en què es van fer dues semifinals i una final, l’europeu ha constat d’una única vetllada on cada participant va haver de representar el seu text. Eren només tres minuts per a defensar davant del públic, i a la xarxa (es va emetre en directe), les seves propostes. «M’ha sobtat molt veure la resta de companys, amb propostes molt bones, molt variades, amb rap, percussions corporals, cançons, poesia experimental», explicava l’artista. «Ha estat molt polit, perquè s’ha posat atenció, no només a la forma, sinó també al contingut». De fet, assegurava, «els dos primers textos tenen molta força en el contingut».

Així mateix, Lucena destacava que competicions com aquesta demostren que el poetry slam és «una plataforma per donar veu i generar empatia cap a persones i col·lectius que pateixen qualque mena de discriminació». Afirmació que se sustenta en la diversitat de causes que defensaren els participants. «S’han tractat temes molt socials, salut mental, LGTBI».

Els textos, traduïts en anglès, francès i neerlandès, van arribar al públic. Els assistents a la sala van votar i van concedir el primer premi a Mama Fiera. En la votació per països, a l’estil d’Eurovisió, es concedien 8, 10 o 12 punts. El resultat final va ser de 131 per a l’slammer belga, 119 per a la menorquina, 94 per al representant italià, i 93 per a l’irlandès.