Pere Melis, autor d’una prolífica activitat lingüística i cultural | Arxiu familiar Melis Nebot

TW
1

El Col·lectiu Folklòric de Ciutadella ha editat «Pere Melis Pons. La vida i la paraula» un nou Quadern de Folklore que tracta sobre la personalitat del mestre ciutadellenc i la seva obra en la recerca lingüística relacionada amb la cultura popular.

L’autor del llibre és l’historiador Josep Portella, que ha elaborat la biografia de Pere Melis Pons (1924-2005) i que també incorpora escrits de Joan F. López Casasnovas, Margarida Cursach i Isamel Pelegrí, a més d’una selecció d’articles de Melis publicats al setmanari «El Iris» i «Diario de Mallorca».

La publicació d’aquest volum, de 144 pàgines, obeeix a la iniciativa del Col·lectiu Folklòric de Ciutadella de publicar la biografia de fins a una dotzena d’autors de cultura popular del segle XX. «S’han publicat els llibres dedicats a Ramon Cavaller i Josep Pons Lluch, el 2020 no es va publicar cap llibre a causa de la pandèmia i per al 2021 teníem previst Fernando Martí Camps. Però a causa de l’acord el passat novembre de l’Ajuntament de Ciutadella de concedir a títol pòstum la Medalla d’Or a Pere Melis, vam considerar oportú avançar la publicació de la seva biografia», assegura Josep Portella. En aquest sentit, destaca la seva labor en la recopilació de paraules en desús que estan relacionats directament amb oficis i costums del temps passat.

A la primera part de «Pere Melis Pons. la vida i la paraula», Josep Portella reconstrueix la biografia del mestre ciutadellenc a partir de la informació facilitada pels seus fills, a més d’incorporar una sèrie d’imatges procedents de l’arxiu familiar.

A la segona part, s’inclouen tres escrits sobre Melis: un primer de Joan F. López Casasnovas publicat en el Quadern de Folklore nombre 33; un segon de Margarida Cursach del Plec de Lectura nombre 45; i un tercer d’Ismael Pelegrí publicat el 23 d’octubre de 2021 al seu blog Xalandria. El llibre acaba amb una selecció d’articles de Melis publicats a la secció «Raconet per a marraquinques i llustines» d’«El Iris» i a «Tutilimundis» de «Diario de Mallorca».