Joan Fontcuberta

TW
0

El Centre d’Art Ca n’Oliver acollirà del 12 de febrer al 29 de maig l’exposició «Monstres», del fotògraf català Joan Fontcuberta, que organitza l’Ajuntament de Maó, amb la col·laboració de la Fundació Vila Casas. La mostra està comissariada pel mateix autor, amb la coordinació de Mercè Vila Rigalt, Mar Sorribas Roca i Carles Jiménez.

En la primera jornada, a les 12 hores, es celebrarà la taula rodona «La fotografia al purgatori», amb la participació del fotògraf Joan Fontcuberta i Àlez Susanna, director de la Fundació Vila Casas. El mateix dia, a les 19 hores, tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’exposició, que és la primera monogràfica de l’artista a Balears, després de les realitzades a la Galeria Xavier Fiol en 2007 i a la Fundació Pilar i Joan Miró en 2008, ambdues a Palma.

Ensoldemà, dia 13, es celebrarà a les 12 hores, una visita guiada a l’exposició a càrrec del mateix autor, en la que explicarà el significat de les obres que conformen aquesta exposició, que va ser produïa per la Fundació Vila Casas i presentada inicialment al Museu Can Framis de Barcelona d’octubre de 2021 a gener de 2022.

Contingut

Quatre són les sèries que componen l’exposició «Monstres»: «Fahrenheit 451», «Deletrix», «Gastropoda» i «Trauma». La primera tracta sobre de l’assetjament a la cultura i de l’acció del foc, tant destructiva com creadora; la segona denuncia la pràctica de la censura, furgant en biblioteques les seqüeles dels inquisisors que proscriuen la llibertat de pensar; la tercera evoca en clau irònica la materialitat de les imatges i el metabolisme que les fa vives; i, finalment, la quarta focalitza el vessat de les fotografies malaltes, que perden el vincle amb la realitat i es converteixen en amnèsiques.

Per tant, la mostra fotogràfica de Fontcuberta representa una mirada crítica sobre les imatges, en un exercici en que l’autor no es desprèn de la poètica nostàlgica ni tampoc de la bellesa pertorbadora.