El músic escocès i resident a Galicia (al centre), amb els quatre estudiants que han participat en el certamen dedicat a l’obra de Bach, a la Universitat d’Arizona

TW
1

El guitarrista escocès i migjorner d’adopció, David Russell, acaba d’iniciar una nova gira americana. Una estada que arriba després del parèntesi obligat per la pandèmia i que s’allargarà durant tres mesos. Un temps durant el qual protagonitzarà diferents concerts i oferirà nombroses màster class, en ciutats com Tucson, Los Àngeles, San Francisco, Nova York o, també, a Hawaii.

Després de dos anys d’absència per terres americanes, el músic que va créixer als carrers des Migjorn Gran ha aterrat a Tucson. Allà, a la Universitat d’Arizona on és Doctor Honoris Causa (2014), té previst impartir diverses classes magistrals i també alguns concerts.

La visita a Arizona no falla, cada any, en l’atapeïda agenda de Russell. De fet, acabat d’arribar i en la mateixa universitat, s’ha celebrat el VIII Premi Bach del Concurs Anual David Russell, on l’instrumentista participa com a jurat avaluant els millors quatre estudiants de guitarra, tocant obres de Johann Sebastian Bach. Certamen que, per cert, com ha anunciat el mateix artista a través de les seves xarxes, ha guanyat la jove Ana Iordache. El premi que ha obtingut la intèrpret romanesa és una guitarra del lutier alemany Denis Tolz.

El guitarrista menorquí, guanyador el 2005 del Grammy com a millor instrumentista solista de música clàssica pel seu treball «Aire latino», enceta el tour americà després d’haver passat per la Comunitat Valenciana. Va ser a finals de gener i en el marc del Xè Màster en Interpretació de Guitarra Clàssica de la Universitat d’Alacant, on va impartir un curs sobre el repertori guitarrístic del segle XIX. Una formació en la qual va abordar l’obra de músics com Fernando Sor, Dionisio Aguado o Francisco Tárrega.

Ja als Estats Units, i després de passar per Tucson, Russell viatjarà més cap a la costa oest, concretament a la ciutat de Los Àngeles, i posteriorment anirà fins a San Francisco.

Dallas, a l’estat de Texas, serà una altra de les escales del membre del Hall of Fame of the Guitar Foundation of America (2018). I ja a la costa est protagonitzarà cursos i concerts a Miami i a la ciutat dels gratacels, Nova York. Per últim, i abans d’abandonar el país, Russell viatjarà a l’arxipèlag i estat insular de Hawaii.