Pilar Hidalgo, Joana Gomila, Fina Salord i Andreu Cardona, durant la presentació dels actes de L’Any Joan Benejam. | I. P. D. R.

TW
1

L’Ajuntament de Ciutadella i el Cercle Artístic organitzen, per als propers mesos, la commemoració del centenari de la mort de Joan Benejam Vives. Ho fan, proposant un interessant i variat programa amb una desena d’activitats, entre les quals hi ha des de rutes literàries a exposicions, conferències o presentacions de llibres.

Joan Benejam Vives (1846-1922) és conegut sobretot per la sarsuela «Foc i Fum» i per una altra obra com «Ciutadella veia». Però a més, destacà com a mestre i pedagog, havent publicat nombroses obres i articles, convertint-se en un home avançat al seu temps, que apostà per l’ensenyament actiu.

El Cercle Artístic i l’Ajuntament s’han unit per commemorar el centenari de la mort d’aquest personatge fonamental en el procés de recuperació, durant el segle XIX, de la llengua pròpia de Menorca, després d’haver estat prohibida durant molts anys.

El programa començarà el 2 d’abril amb una ruta literària per la Ciutadella de Joan Benejam, i a mesura que s’atraqui juny s’incrementaran les propostes, entre elles les funcions de «Foc i Fum», els dies 17, 18 i 19, al Teatre des Born.

Una exposició sobre les representacions que feien antigament els alumnes del col·legi Mare de Déu del Toro, una altra ruta literària, una conferència sobre la tesi doctoral que Isabel Vilafranca dedicà al Benejam pedagog, o una taula rodona sobre «Foc i Fum» són altres propostes incloses en el programa que van presentar dissabte la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, el regidor de Cultura, Andreu Cardona, la filòloga Josefina Salord i Pilar Hidalgo, del Cercle Artístic.

Durant l’Any Joan Benejam es presentaran dues novetats editorials. Es tracta de la reedició de «Ciutadella vella» i de «Ciutadella vella per a infants», una versió adaptada per al públic infantil.

Destacà Salord, editora de la reedició, la importància cabdal de «Ciutadella veia» (1909). Després de «Foc i Fum» (1885) i «Per fer    gana» (1895), d’Àngel Ruiz i Pablo, és la tercera obra publicada en menorquí després del procés de castellanització, i esdevé una obra costumista «absolutament deliciosa», on destaca «una visió crítica, amb la voluntat de mostrar la Ciutadella vella, perquè es vegi allò negatiu de la realitat i, així, millorar».

Programa
  • 2 d’abril i 11 de juny. Ruta literària Joan Benejam, amb Miquel Àngel Limón. Inici a les 11 h, al Cercle Artístic.
  • Del 4 de maig a l’1 de juny.  Exposició dels antics alumnes del CEIP Mare de Déu del Toro, a la Sala Xec Coll.
  • Dissabte, 7 de maig. Ruta literària amb el grup de lectura juvenil. A les 11 h, a Can Saura.
  • Divendres, 20 de maig. Conferència d’Isabel Vilafranca, a les 20 h, al Cercle Artístic.
  • Dissabte, 4 de juny. Taller de carotes a càrrec de CerclArt, a les 9.30 h, al Cercle Artístic.
  • Dijous, 16 de juny. Taula rodona «Entenent ‘Foc i Fum’», al pati de Can Saura, a les 20 hores.   
  • Dies 17, 18 i 19 de juny. «Foc i Fum», representació de la sarsuela santjoanera, al Teatre des Born.
  • Dijous, 7 de juliol. Presentació de la reedició de «Ciutadella vella», a les 19.30 h, al pati de Can Saura.
  • Divendres, 9 de setembre.  Presentació del llibre «Ciutadella vella per a infants», a les 19 h, al pati de Can Saura.