L’11 de juliol de 2016, la coral va interpretar «Carmina Burana», amb gran èxit, a la Mola

TW
0

El Cor Illa de Menorca tancarà per fi, aquest diumenge, els actes per commemorar el vintè aniversari de l’agrupació musical. Serà al Teatre Principal de Maó i transcorregut gairebé un any i mig de la data original, després de l’ajornament obligat per mor de la covid-19. I ho faran amb un repertori força atractiu, amb «Carmina Burana» i la interpretació, per primera vegada en un escenari, de la cantata «Lo pi de Formentor», inspirada en el poema de Miquel Costa i Llobera.

La pandèmia va interrompre els plans de la coral menorquina, la qual havia programat tres concerts per celebrar el seu aniversari, sempre al teatre maonès. El primer va tenir lloc el 8 de desembre de 2019, en una vetllada per a la qual van comptar amb la presència del baix alaiorenc Simón Orfila. En la segona actuació, el 23 de febrer següent, el cor i l’orquestra van estar acompanyats per la mezzosoprano Ángela Lorite i el tenor Josep Fadó; mentre que la tercera, programada per al 15 de novembre, ja no es va poder dur a terme, després de l’estat d’alarma declarat el 14 de març.

De l’‘O Fortuna’ a Llobera

Els cants de «Carmina Burana» de Carl Orff ja han proporcionat anteriorment més d’una alegria al Cor Illa de Menorca. És una obra que han interpretat, i amb gran èxit, per exemple, en espais oberts com la fortalesa de la Mola. Amb antecedents com aquest en la memòria, la cita de diumenge es presenta com una oportunitat per escoltar de nou els coneguts càntics de Beuern, amb fragments tan espectaculars com «O Fortuna».

En aquesta ocasió, la coral aposta per repetir la fórmula i compta amb els mateixos solistes que antany, és a dir, la soprano Maria Camps i els barítons Paulino Maria i Jaume Gelabert. I amb ells, i sota la direcció d’Antoni Pons Morlà, el cor integrat per 56 veus i una orquestra simfònica amb 36 músics.

El repertori es completarà amb «Lo pi de Formentor», una cantata musicada per Pons Morlà a partir del text de Costa i Llobera. Una peça que el mestre ha compost durant aquests mesos de paràlisi de l’activitat de la formació.

A més, l’elecció d’aquesta obra no és casual. Com apuntava aquest dimarts el president del cor, Diego Dubón, «‘El pi de Formentor’ és un cant a la resistència enfront de les dificultats», la mateixa que «han demostrat els coristes, que malgrat el desànim i les preocupacions per la pandèmia, han mantingut ben viva la coral».

Així mateix, amb aquesta composició el Cor Illa de Menorca retrà el seu particular «homenatge a un dels poetes més significats de l’escola mallorquina», ja que, apuntava Dubón, «es dona la circumstància que enguany és compleix el centenari de la mort» de Costa i Llobera (Pollença, 1854- Palma, 1922).

El concert al Teatre Principal començarà a les 20 hores. La resposta del públic està sent molt positiva, admetia el president de la coral. Les entrades estan a la venda a preus que van dels 12 als 22 euros.