Els arqueòlegs han pogut fotografiar les restes localitzades al port de Fornells.

TW
4

Una embarcació d’entre finals del segle XVIII i principis del XIX, de 13 metres d’eslora i 3 de mànega, que hauria servit com a barca auxiliar d’un vaixell de línia. Aquesta és la hipòtesi amb què treballen els arqueòlegs que, des de la setmana passada, estan analitzant les restes aparegudes al fons del port de Fornells.

Tal com va avançar «Es Diari» dimecres passat, les feines de dragat duites a terme arran de les obres que es fan al moll del desaparegut restaurant Es Pla, van desvelar la presència d’una embarcació enfonsada que havia de tenir, segons les primeres estimacions, almenys un centenar d’anys.

Un equip de tres arqueòlegs dirigit per Bruno Parés i Xavier Aguelo va iniciar a finals de la setmana passada les prospeccions subaquàtiques. Unes tasques que acabaran demà passat, divendres, quan es cobriran de nou les restes per tal que quedin protegides.

Noticias relacionadas

Informe preliminar

Les dades obtingudes fins ara pels experts indiquen que les restes correspondrien a una embarcació secundària, com les utilitzades antany per al desembarc de la tripulació i per pujar les provisions a bord.

La nau s’impulsava a rems i no es descarta que pogués també anar a vela. El que sí que es pot confirmar és que tant a babord com estribord hi anaven vuit remers a cada banda, ja que s’han localitzat els bancs i també les peces on anaven fixats els rems.

Aquesta mena de barques auxiliars servien de suport per als vaixells, en les seves entrades i sortides dels ports.

La localització de les restes va ser una sorpresa per a l’equip. Es va produir durant el dragat a la zona i després que s’haguessin duit a terme els sondejos inicials.    Aquestes mostres es van fer, però no en el punt on va aparèixer el derelicte, que no entrava en els plànols de la intervenció. Finalment, la neteja del fons es va fer una mica més enllà, fet que va motivar la troballa. Des d’aleshores, l’empresa que fa les obres i Ports IB, com a promotor, han duit a terme les prospeccions en contacte constant amb el departament de Patrimoni del Consell, competent en la matèria.