Amadeu Bernadet, a l’esquerra, a la gala que el 3 de març Falsterbo 3 va ser distingit amb el Premi d’Honor.   

TW
0

El gener de 1968, tres músics catalans van formar Falsterbo 3, un grup de música folk que durant cinc dècades han creat un patrimoni cultural-musical amb cançons com «Ai adéu», «Cara bonica», «L’estranya joguina», «Quan el sol es pon» y, sobretot, «Paf, el drac màgic», que formen part dels records de quatre generacions. A finals de l’any passat van anunciar la seva retirada després de 54 anys de presència en els escenaris, amb una gira musical al llarg de 2022, que inclourà un concert el 5 de juny a Ferreries.

La formació inicial de Falsterbo 3 comptava amb la presència dels músics Joan Boix, Eduard Estivill i Amadeu Bernadet que des de fa prop de quaranta anys té fixada la seva residència a Menorca i juntament amb la seva dona Caterina Basora Orfila, filla del mític futbolista del Barcelona, és el propietari de l’hotel d’interior de Son Tretze Vell, a Sant Lluís.

El 1967, Amadeu Bernadet tenia 19 anys, en feia més de deu que estudiava música, tenia formació de saxo, piano i baix,    i treballava a Barcelona en una empresa de ràdio i televisió. L’estiu d’aquell any va anar a veure una actuació del duo Joan i Eduard a un teatre al costat del Mercat de Santa Caterina i en acabar els va oferir als dos participar en un festival el gener següent, en que Bernadet va actuar amb el piano i els dos van interpretar el seu repertori. A finals de gener van començar a actuar els tres com a Falterbo 3, nom que fa referència a una població sueca d’on era originària una amiga que coneixien.

Al cap de sis o set mesos Bernadet va deixar la feina i es va integrar dins l’Hogar del Libro, que en un apartat gestionava l’edició de discs i de cançoners, i ho alternava fent actuacions musicals. El 1969, Falsterbo 3 va actuar durant nou mesos en concerts com a teloners de Joan Manuel Serrat, època immediatament posterior a quan el cantautor català es va negar a cantar en castellà «La, la la», que finalment va interpretar Massiel en el Festival de la Canción de Eurovisión de 1968 celebrat a Londres.

A més de Catalunya, Falsterbo també va actuar a Saragossa, Zamora i Galícia, entre altres, en el seu repertori hi havia una adaptació musical d’un poema de Celso Emilio Ferreiro, un poeta gallec que estava exiliat a Mèxic.

Falsterbo es va integrar en l’anomenat Grup de Folk, un col·lectiu que va integrar a músics tan conegut com el recentment desaparegut Riba, maria del mar Bonet i Ovidi Montllor. També van estar molt relacionats amb Els Setge Jutges, amb qui coincidien en cantar en català i es diferenciaven en basar el seu repertori en cançons tradicionals, tan catalanes com d’altres regions.

Dos anys després, el 1970, Bernadet va deixar el grup per fer el servei militar i ja no va tornar a cantar.