Dib Morad, de la Fundació Illes Balears, i el nou gestor del jaciment Rafel Duran, van explicar el programa d’activitats. | Gemma Andreu

TW
2

La Fundació Illes Balears, propietària del jaciment de Torralba d’en Salord, ha signat un contracte amb Amics del Museu de Menorca pel qual l’associació realitzarà durant els pròxims cinc anys les excavacions arqueològiques en el poblat prehistòric d’Alaior.

El president de la Fundació Illes Balears, Dib Morad, va assegurar ahir que es destinarà una important inversió per dur a terme diferents intervencions per incrementar el coneixement del jaciment arqueològic. De fet, ja fa uns dies que Amics del Museu ha iniciat la intervenció en el referit poblat amb la direcció dels arqueòlegs Carlos de Salort i Borja Corral, mentre que    la restauració anirà a càrrec de Susana Ligero i Xisco Isbert.

Carlos de Salort va explicar que s’ha començat a netejar la vegetació que amagava una estructura que pot ser tardomedieval o de l’edat moderna, però també una capella cristiana. L’ocupació ininterrompuda des dels temps prehistòrics de les terres de Torralba    permet trobar-hi restes arqueològiques posteriors, com succeeix en altres jaciments talaiòtics. «Els pròxims dies farem fotos aèries i ortofotos per planificar com serà el projecte, l’objectiu és netejar-la per veure la seva funcionalitat, saber si realment és medieval o no, i veure els seus àmbits», va assenyalar De Salort que també va anunciar per al mes d’agost un camp de treball o curs d’arqueologia.

Gestió

L’empresa Pendent, Serveis i Gestió es va fer càrrec el passat dia 1 de gener de la gestió del poblat de Torralba d’en Salord, que avui fa un mes que està obert a les visites. El propietari de Pendent, Rafel Duran, va explicar la feina feta per millorar les condicions del jaciment, amb una inversió total de 40.000 euros en manteniment de la caseta, de l’aparcament i dels cartells del poblat que presenten una nova imatge corporativa. Una de les novetats són les audioguies amb 18 punts d’interès, no només referides al jaciment, sinó també sobre la prehistòria, la Menorca talaiòtica i el camp.

Entre les activitats programades, va destacar una observació nocturna d’estels el Dijous Sant, a càrrec de Polaris Menorca, una experiència gastronòmica a partir del mes de juny, una projecció i un tast en el marc del Festival de Cinema de Menorca, i les visites teatralitzades a càrrec de l’actor ciutadellenc Josep Mercadal, entre altres.

Rafel Duran va assegurar que «volem la implicació dels menorquins, per açò hi haurà un preu especial per als residents, a més farem una entrada peatonal per quan el poblat estigui tancat al públic i els menorquins puguin gaudir-ne tot l’any».