Toni Gomila i Catalina Florit

TW
0

¿Les relacions entre vesins, eren antany més estretes i properes que les que s’estableixen avui amb el veïnat? Era millor, abans que ara, la vida als barris? Aquests són alguns dels qüestionaments que proposa a l’espectador el nou muntatge teatral escrit per Toni Gomila. Es titula «Aquell carrer», una obra que es podrà veure aquest dissabte al Teatre Principal (19 hores), i diumenge, al Teatre des Born (19.30), i que compara la societat actual i la d’antany. És així que suggereix a l’espectador que posi en una balança els pros i els contres de l’evolució de les relacions humanes als barris.

«Aquell carrer» neix d’una sèrie d’entrevistes i la recerca que van fer el mateix Gomila i Catalina Florit, l’actriu que acompanya sobre l’escenari a l’intèrpret i dramaturg manacorí. Precisament, és «del carrer de Sant Rafel, de Manacor, d’on surt la meva experiència amb relació amb el veïnatge i de com era la vida al barri i les relacions entre les persones», apuntava l’actor al MENORCA.

A partir d’històries de personatges reals i de com es relacionaven, Gomila construeix un text que, en realitat, «dona una visió objectiva, perquè sigui l’espectador qui valori si, abans, la vida era millor o si és, només, una visió nostàlgica» del passat. «Contraposam dos moments històrics, aquell en què deim que sí, que abans hi havia millors relacions entre vesins, i el que diu que no». Un recorregut que presenten amb escenes sobre la quotidianitat, que xerra del sexe i la prostitució, el contraban, les relacions humanes, i que poden ser «o més divertides, o més dures, o més emocionants», en una proposta que l’autor valora que «està tenint molt bona resposta».

Una prova d’açò són les distincions al millor espectacle i a la millor direcció en els premis de l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de Balears. Però, sobretot, la millor prova és que «està funcionant bé», amb una gran resposta per part del públic.

Direcció

Aquesta és una posada en escena de Produccions de Ferro i que compta amb Ferran Utzet en la direcció. Ha liderat altres projectes com «Sopa de pollastre» o «Dansa d’agost», que van obtenir els premis Butaca al millor muntatge el 2018 i el 2016, respectivament.

Pel que fa a l’equip d’actors, Toni Gomila torna a treballar amb Catalina Florit, amb qui havia coincidit a «Peccatum», de Produccions de Ferro i el Teatre Principal de Palma; i a «Rostoll cremat», producció del Festival Grec.

Florit és una actriu i dramaturga formada a l’Institut del Teatre i també a Berlín, amb la companyia de teatre de carrer Theatre Fragile. Ha treballat amb directors com Andrés Lima, Paco Azorín, Oriol Broggi, Rafel Duran o Josep Maria Miró i en televisió ha participat en sèries com «Barcelona Ciutat neutral», «Sudoku» o «Amor de cans».